© 2010–2021 Millas Mat

Peruansk kylling med Aji verde - Pollo a la Brasa

rett fra grillen Cuzcos travle gater

Grillet kylling må være utbredt over mer eller mindre hvert eneste land i hele verden. Jeg kan ikke komme på et land eller område der man ikke har sin egen oppskrift på kylling og Peru er selvsagt intet unntak. Deres Pollo a la Brasa finner du på svært mange restauranter i de større byene eller de selges rett fra grillen på gatemarkeder eller man tilbereder den selv hjemme. Krydderiene bør være velkjente for de fleste og god spansk pimenton har også blitt lettere å finne her hjemme de siste årene. Sausen er både sterk, frisk og aromatisk og kan brukes som en pesto på nærsagt alt av kjøtt eller i en sandwich.

Ingredienser

kylling (pollo a la brasa):

en stor rå landkylling delt i åtte serveringsstykker

----

marinade:

tre spiseskjeer røkt spansk paprika (pimenton) søt eller sterk etter smak

to spiseskjeer malt spisskumin

halvannen spiseskje revet hvitløk

to spiseskjeer frisk limejuice

fire spiseskjeer druekjerneolje eller annen nøytral olje

en teskje sort pepper

en halv teskje havsalt

----

frisk hakket koriander til garnering av den ferdigstekte kyllingen

----

Aji verde (grønn salsa):

to grønne jalapeños

en god håndfull frisk koriander

en kvart løk, grovhakket

et halvt fedd hvitløk, knust

saften av en halv lime

to spiseskjeer smuldret fetaost

to spiseskjeer druekjerneolje eller annen nøytral olje

havsalt etter smak

----

mexicansk gullris fra denne oppskriften

stekte grønne bønner

Pisk sammen alle ingrediensene til marinaden i en liten bolle og sett den til side. Kutt kyllingen i biter ved hjelp av en fuglesaks eller bruk en tung kniv eller cleaver så du kommer igjennom bena. Legg kyllingstykkene i en tykk zip-pose, hell over marinaden, lukke posen med minst mulig luft inni og gi den en god massasje før du legger den kaldt i noen timer.

Ha alle ingrediensene til salsaen i en prosessor og kjør den til en mest mulig glatt saus. Smak til med havsalt og sett kaldt. Ta den ut en halvtimes tid før servering og anrett i en passende skål, den smaker bedre når den ikke serveres iskald.

Stek eller grill kyllingen, pensle -med litt mer olje etter behov og sjekk at den tykkeste delen har en kjernetemperatur på mellom 68-70 °C. La deretter kyllingen hvile mens du tilbereder risen. Garner kjøttet med frisk koriander før servering og server den ved siden av ris med salsa og bønner.