© 2010–2020 Millas Mat

Persiske kjøttboller i tomatsaus med pilau

ris og kjøtt fra Iran

Kjøttboller er kjempegodt og jeg har mange varianter av dem. Disse lages tradisjonelt med lammekjøtt og er opprinnelig en rett fra Iran. Pilaff kalles pilau på farsi så derfor syntes jeg det passet seg å beholde det iranske navnet. Noen vil kanskje reagere på at man bruker flere av de samme krydderne i flere deler av retten og lurer derfor på om ikke alt smaker veldig likt. Det er mange som tror det, men faktum er at det får alle tre elementene her både ris, kjøttboller og saus til å henge godt sammen og komplimentere hverandre. Bare prøv selv så vil du se at det stemmer.

Persiske kjøttboller i tomatsaus med pilau

Ingredienser

risen:

300 gr basmatiris

to spiseskjeer smeltet smør

en teskje spisskuminfrø

fire grønne kardemommekjerner

fem hele nellik

en kanelstang

to laurbærblad

fire dl vann

en teskje havsalt

——

til kjøttbollene:

en halv kilo malt lammekjøtt

en finhakket løk

to fedd hakket hvitløk

en teskje garam masala

en teskje spisskumin

en halv teskje chilipulver

havsalt og sort pepper etter smak

en liten håndfull finhakket frisk koriander

tre spiseskjeer yoghurt naturell eller en eggeplomme

——

sausen:

fire fedd finhakket hvitløk

en spiseskje revet frisk ingefær

seks flådde grovhakkede tomater eller en boks (400 gr.) knuste tomater

en halv teskje chilipulver

en halv teskje malt koriander

en teskje garam masala

en teskje røkt spansk paprika (pimenton)

to til tre spiseskjeer vanlig olivenolje

to laurbærblader

fire grønne kardemommekjerner (lett knuste)

en kanelstang

en halv finhakket løk

2 1/2 dl vann

havsalt og sort pepper etter smak

litt sukker etter smak

Bland sammen alle ingrediensene til kjøttbollene og trill de til tolv jevnt store boller, dekk de med plastfolie og la de stå kaldt i omlag en halvtime. Vask og skyll risen i to til tre omganger. Bløtlegg den i en halvtime og la den deretter renne godt av seg.

Kjør tomater, ingefær og hvitløk raskt sammen i en blender eller en prosessor. Hell dette i en bolle og vend inn garam masala, chili, koriander og paprika. Sett det til side.

Varm olje i en dyp panne og brun kjøttbollene, de skal ikke være gjennomstekte så det holder å gi dem tre til fem minutter i pannen. Ta de ut og legg de på en tallerken. I pannen tilsetter du laurbærblad, kardemommen og kanelstangen og lar dette frese i et minutts tid. Tilsett finhakket løk og fres den gyllenbrun. Hell over tomatsausen fra blenderen og halvparten av vannet. La vannet koke inn før du tilsetter resten og koker sausen opp på nytt. Dropp kjøttbollene i sausen og la de koke i drøye tjue minutter. La sausen koke de siste minuttene uten lokk for å tykne noe. Smak til med havsalt, pepper og sukker.

Mens kjøttbollene koker i sausen setter du i gang med risen. Smelt litt smør i en kjele og tilsett spisskumin, kardemomme, nellik, laurbærblad og kanel. Rør godt og la det frese en liten stund før du tipper i den skylte risen. Rør godt så risen blir blank av smør og krydder. Hell på vann, tilsett havsalt og kok opp. La risen småkoke i 15-20 minutter eller inntil den er ferdig. Dra kjelen av platen og la den stå i ca. fem minutter for å dampe seg litt tørrere.

Øs opp risen i en serveringbolle og topp med kjøttboller og saus. Dryss gjerne på litt frisk hakket koriander eller persille til slutt.