© 2010–2022 Millas Mat

Persisk safranris Parsi pulao og yoghurtkylling

Joojeh kabob

Pulao eller pilaff i Iran er sett på som en nasjonalrett og er absolutt ikke hverdagsmat selv om den kan dresses opp på enkleste vis eller som denne, i en mer festlig variant. Varmende krydder med safranen i spissen. søtt i form av rosiner, friskhet med granateplefrø, aroma med kanel og nellik og litt spice med yoghurtmarinert kylling. Dette er mat for både Gud og menneske.

Ingredienser

gir fire porsjoner:

en kvart teskje safrantråder

to spiseskjeer ghee eller smør

fire grønne kardemommekapsler

en liten kanelstang

fire hele nellik

ti sorte pepperkorn

fire dl basmatiris eller annen langkornet ris

åtte dl mild kyllingkraft

en spiseskje grønne iranske rosiner eller sultanas

to teskjeer havsalt

revet skall av en appelsin

en liten håndfull pistasjkjerner og skivede mandler (ristet i tørr panne) til garnering

frisk finhakket persille og granateplefrø til garnering

----

persisk yoghurt kylling:

600 gr overlår av kylling med skinn

to teskjeer havsalt

en teskje spansk hot paprika (pimenton)

en teskje gurkemeie

en halv teskje safrantråder, godt knust

en halv teskje pepper

en halv dl olivenolje

saften av en liten presset sitron

to spiseskjeer gresk eller tyrkisk yoghurt

en halv løk i tynne skiver

Begynn med kyllingen siden denne trenger tid til å marinere. Finn frem en romslig bolle og tørk godt av bitene med kylling. Legg kyllingen i bollen og dryss over havsalt, paprika, pepper, gurkemeie og knust safran. Tilsett også olivenolje, sitronsaft og yoghurt sammen med skivet løk. Trekk på deg et par plasthansker og gi alt en god massasje i bollen. Se til at alt er mikset godt før du heller hele innholdet over i en tykk zip-pose og legger kyllingen i kjøleskapet i minst seks timer eller over natten.

Når kyllingen skal grilles tar ut ut kjøttet av posen og fjerner så mye av marinaden som mulig. Legg stykkene over på en brett med kjøkkenpapir mens du varmer opp grillpannen. Pensle rillene med litt olivenolje og grill kyllingen til den har fine gylne striper. Legg den deretter over i en langpanne og etterstek den ved ca. 190 °C i omlag 20 minutter eller til den er gjennomstekt.

Smelt smøret i en stor romslig panne og fres de hele krydderiene i noen få minutter og tilsett deretter risen. Tilsett safranen og rosinene i den varme kyllingkraften og la den trekke i noen minutter mens risen freses lett gyllen. Hell deretter på kraften og tilsett havsalt. Rør godt og sett på lokket. La risen koke seg ferdig i kraften og mens den koker rister du nøttene i en tørr panne. Når risen er klar plukker du ut de hele krydderiene og kanelstangen.

Miks inn nøtter og mandler samt 2/3 av persillen og granateplefrøene i risen rett før servering, Her er det best å bruke to gafler, Tipp alt over på et romslig serveringsfat og dryss over resten av persillen og granatepplefrøene. Topp med kyllingbitene fra ovnen og server straks.

Til fest pyntes også gjerne maten med roseblader.