Persisk ris med safran og crispy poteter

Thadig

I det iranske kjøkkenet tar man risen på det største alvor. Det er nesten bare i Asia at risen verdsettes mer. Her koker vi basmati i noen få minutter og damper den ferdig på et underlag av skivede poteter i olivenolje. Risen toppes med smør og noe av den vendes i ekte safran.... altså her snakker vi RIS som virkelig er spesiell og selvfølgelig helt nydelig på smak.

Ingredienser

nok til tre som en siderett:

2 1/2 dl basmatiris, godt skylt

en liter vann

halvannen spiseskje havsalt

to spiseskjeer vanlig olivenolje

en stor skrelt kokefast potet, kuttet i tykke skiver

litt havsalt og en klype spisskuminfrø

50 gr smør i skiver

en klype safran + halvannen spiseskje kokende vann

frisk finhakket persille

Sett over vann til koking og tilsett havsalt. Mens det koker opp skyller du risen godt i en finmasket sil til vannet er noenlunde klart pg den overflødige stivelsen er vekk. Denne prosessen er viktig for sluttresultatet. Når vannet koker har du i risen og koker den i syv minutter. Hell deretter av kokevannet men ikke rør i risen for å få ut mer av vannet. Den skal være litt fuktig.

Mens risen koker finner du frem en kjele og har i olivenolje, varm den opp og dekk bunnen med potetskiver (ca. 1/2 cm. tykke) og dryss på havsalt og kuminfrø. Ha i risen og fordel den over potetene men ikke pakk den nedi, bare fordel den løst utover. Legg et rent kjøkkenhåndkle over kjelekanten, sett lokket oppå og damp risen ved lav varme i ca. 45 minutter.

Ha safran i en morter og tilsett kokende vann. Knust safranen godt og bland inn to til tre spiseskjeer av den ferdige kokte risen.

Legg den kokte risen i en bolle og ha safranrisen over. Legg de sprøstekte potetskivene langs kanten og risen fra bunnen av kjelen skrapes av og drysses oppå safranrisen. Dryss over litt persille og server.