Persisk kyllinggryte med saltede sitroner

en rett fra mormors kjøkken - مادر بزرگ

Det persiske kjøkkenet er helt spesielt. De har en unik kombinasjon av det som i utgangspunktet er enkle ingredienser men som sammen blir helt nytt, annerledes og unikt for dette gamle tradisjonelle riket. Smakene er aromatiske men ikke nødvendigvis så sterke selv om dette oppskriften inneholder harissa så er det også honning, aprikos, kanel og ingefær. Du kan bruke kyllinglår på ben eller uten, Gryten har litt koketid men er ikke komplisert og kan spises med ris, couscous eller stekte poteter ved siden av.

Ingredienser

gir tre gode porsjoner

fire til fem spiseskjeer vanlig olivenolje til steking

to løk i tynne skiver

600 gr lårfilet av kylling (kyllingfilet anbefales ikke grunnet lang koketid)

to teskjeer gurkemeie

to teskjeer malt ingefær

en teskje malt kanel

to teskjeer harissa, sambal eller annen sterk chilipaste

to spiseskjeer mild honning (akasie)

havsalt og sort pepper etter smak

kokende vann

fire saltsyltede sitroner* eller to friske sitroner u/hvit membran

åtte tørkede aprikoser

----

etter koking:

fire kokte egg, skrelt og delt i to

0,6 dl ristede loffsmuler eller panko

en håndfull ristede hasselnøtter, knuste

frisk finhakket bladpersille

Sett over en drøy liter vann til koking og sett den stor dyp panne med lokk på varmen. Tilsett oljen og når den er varm har du i all den skivede løken sammen med en god klype havsalt. Fres den myk og blank og skyv den til side. Tilsett kyllingen og la den få gyllen farge på begge sider før du drysser over gurkemeie, ingefær og kanel. Rør alt godt sammen med harissa, honning samt litt mer havsalt og godt med pepper. Hell på nok kokende vann til at det står rett under kjøttet. Sett på lokk og småkok det hele i en times tid. Rør godt opp fra bunnen en gang i løpet av koketiden.

Bruk resten av det kokende vannet til å koke eggene i ca. ni minutter.

Sett ovnen på 175 °C og rist brødkrumme gyllen i en liten langpanne i noen minutter. Pass godt på så de ikke brennes. I underkant av ti minutter pleier å være passe. Rist hasselnøttene ved samme temperatur i et kvarters tid, gni av skallet og knus de grovt i en morter. Sett de begge til side.

Når gryten har kokt i en time tar du av lokket og tilsetter aprikos og sitron i passende biter. La gryten koke videre ved god temperatur uten lokk i en halvtimes tid til. Smak til med mer havsalt og pepper slik at sausen har god balanse i smakene.

Skrell eggene, del de i to og legg de på toppen av kyllingen. Sett på lokk og la den stå av varmen i omlag ti minutter. I mens blander du sammen brødkrumme, knuste hasselnøtter og finhakket bladpersille som du drysser over gryten rett før servering.

*Saltsyltet sitron kjøpes ferdig hos butikker med asiatiske eller tyrkiske produkter eller man kan lage de selv men de må stå noen uker for å bli ferdige.