© 2010–2021 Millas Mat

Pergamentstekt misolaks med grønne bønner i sesamdresssing

japansk fiskemiddag med norsk laks

Det er nok ikke så vanlig for oss nordmenn og steke noe i pannen ved hjelp av bakepapir men så lenge du har kontroll på varmen fungerer det helt utmerket. Her tilberedes fisken uten noe ekstra fett men laks er en fet fisk så ved hjelp av papiret setter den seg ikke fast. Misopaste og sake gir masse smak og siden jeg lager mye japansk hjemme er dette ingredienser jeg uansett alltid har tilgjengelig. Dette kan selvsagt serveres med dampet ris men fungerer også godt uten. Siden laksen her stekes på indirekte varme blir den veldig saftig.

Ingredienser

middag for to:

fire små ferske laksefileter med skinn

tre spiseskjeer hvit misopaste

en spiseskje sukker

to spiseskjeer sake

to spiseskjeer mirin

et stykke bakepapir som passer i pannen

----

300 gr ferske grønne bønner, renset eller frosne aspargesbønner

to spiseskjeer ristede sesamfrø, grovmalt

halvannen spiseskje lys soyasaus

halvannen spiseskje mirin

Bland sammen miso, sukker, sake og mirin og hell dette over laksen. Vend de lett i blandingen og la de trekke mens du lager bønnene og setter over ris om du ønsker det til maten.

Sett over en kjele med vann til bønnene og tilsett litt havsalt. Rens bønnene ved å trimme av endene og skyll de godt i et dørslag. Rist sesamfrøene lett gylne i en tørr panne og ha de over i en morter. Knus de grovt og bland inn soya og miso. Dropp bønnene i det kokende vannet og gi de omlag tre til fire minutter før du heller av kokevannet. La de avkjøles litt før du har de over i en serveringsbolle og mikser inn sesamdressingen. La de trekke litt mens du steker laksen.

Sett med teflonpanne på medium-lav varme og legg i et stykke bakepapir som passer pannens størrelse. Legg i fisken og når du ser at det begynner å koke litt langs kanten gir du den et minutts tid før du snur den forsiktig og steker den pent gyllen på den andre siden inntil du ser at sukkeret har karamellisert seg litt. Så er den klar til servering sammen med bønnene og evt. ris.