Perfekt sushiris

basen for sushi, maki, donburi og utallige japanske retter

Når en japaner begynner på utdanningen for å bli sushikokk itamae så er det nesten uten unntak at man blir satt til å vaske og skylle ris siden risen er den viktigste komponenten i sushi. Jeg har lest om lærlinger som har jobbet med kun ris i nærmere tre år før de i det hele tatt har fått nærme seg fisken. Å koke den perfekte blanke og lett klissete sushiris er en kunst og her lærer du hele prosessen fra begynnelse til slutt. Og husk at her må du ha sushiris, ikke engang tenk tanken på å bruke en annen ris til dette. Noen sushikokker liker også å tilsette litt sake i risen når den foldes sammen før servering.

Ingredienser

nok til to-tre personer som en siderett:

300 gr sushiris

fire dl vann

to spiseskjeer riseddik

halvannen spiseskje sukker

en halv teskje havsalt

Fremgangsmåte

Vask og skyll risen inntil vannet er klart og la risen over i kjelen du skal koke den i. Hell på vannet og la risen stå i en halvtime før du setter på varmen og lar risen dampkoke i omlag et kvarter. Noen typer ris vil trenger tjue minutter så smak og sjekk at den er mør.

Mens risen koker tar du en liten kjele og koker opp eddik, sukker og havsalt. Pisk godt så sukkeret løser seg opp og sett kjelen til side mens risen koker. Ha den kokte risen over i en serveringbolle,unngå metall siden den kan reagere med eddiken og gi risen en bitter smak men bruk gjerne en trebolle slik de gjør i Japan (sushi-oke). Tilsett den avkjølte eddiklaken og fold den godt inn i risen men vær forsiktig så du ikke knuser riskornene. Det beste er å bruke en slikkepott. Så er den klar til servering.