Pepper og sitronpoteter

knollgode til det meste

Dette er en variant av det som kalles fondantpoteter der de bakes langsomt i ovnen slik at de kokes i kraft og etterhvert absorberer den. Dette gir de en intens smak med et sprøtt gyllent ytre og smørmyk innside. Disse er nydelige til både kjøtt og fisk eller som fancy frokostpoteter sammen med egg og bacon.

Ingredienser

nok til fire som en siderett:

åtte medium store poteter, kokefaste

havsalt, pepper og cayennepepper etter smak

omlag en halv dl vanlig olivenolje

2 1/2 dl kyllingkraft

saften av en sitron

en til to teskjeer revet sitronskall (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Kutt tynne "kinn" på hver side av potetene og del de i to på langs. Skyll de godt under kaldt vann og tørk de med kjøkkenpapir. Hell olivenolje i en ildfast form som er stor nok til at alle potetene får plass i et lag. Hele bunnen av formen skal dekkes av et tynt lag med olje.

Legg potetene nedi formen og krydre de godt med havsalt, pepper og cayenne. Snu de og krydre de også på den andre siden.

Sett formen i oven og bak potetene ved 200 °C i tjue minutter. Ta de ut og snu de forsiktig ved hjelp av to gafler. Mens potetene hviler blander du sammen kraft, sitronsaft og skall og heller det over potetene. Se til at det ikke ligger for mye skall oppå potetene, de vil lett blir brent.

Sett formen tilbake i ovnn og gi potetene nye tjue minutter, snu de igjen og gi de nye tjue minutter. Vanligvis er det nok å gjøre dette disse tre gangene inntil det meste av væsken er absorbert av potetene og de er gylne og sprø.