© 2010–2021 Millas Mat

Penne alla Vodka

en uventet smaksforsterker

Denne retten er en typisk restaurantpasta men lages enkelt hjemme. En tomatisert fløtesaus med deilig smak av pancetta, hvitløk og et lite hint av chili. Vodkaen i retten hjelper å få frem sødmen i tomatene og selve retten smaker ikke av sprit. Retten er av italiensk-amerikansk opphav og har ikke en lang historie. Og jeg må vel ikke presisere at du ikke skal bruke smaksatt vodka i denne oppskriften. Hold nå den Absolute Sitron flasken langt unna dette.

Ingredienser

pasta for to:

250 gr penne eller annen rørpasta

----

vodkasaus:

150 gr pancetta, kuttet i terninger

litt vanlig olivenolje til steking om nødvendig

tre til fire fedd hvitløk, revet

en halv dl vodka

tre spiseskjeer tomatpuré

to dl kremfløte

noen spiseskjeer av pastavannet

revet parmesan + litt ekstra til garnering

havsalt, pepper og knuste chiliflak etter smak

frisk finhakket bladpersille til garnering

Sett over en romslig kjele med saltet vann til pastaen. Sett en panne på medium varme og tilsett litt olivenolje. Ha i pancetta og la fettet smelte ned slik at det blir sprøtt. Tilsett hvitløk og la den steke med ved ikke for sterk varme. Når det hele lukter godt har du i vodka og har den koke nesten helt inn. Tilsett tomatpureen og la den steke i noen minutter og ha deretter i kremfløte. La det snurre på lav varme mens pastaen koker og du river parmesan og hakker persille.

Når sausen er fyldig og fin krydrer du med havsalt, pepper og chiliflak og rører i litt av parmesanen og tar ut litt av kokevannet fra pastaen i en kopp før du vender den sammen med sausen. Miks alt godt over svak varme og smak til med mer havsalt, pepper eller mer chili om det trengs.

Server med et dryss parmesan, noen ekstra chiliflak og persille.