© 2010–2021 Millas Mat

Pastitsio

gresk pasta

På samme måte som moussaka er dette en gresk ovnsrett som ofte sammenlignes med italiensk lasagne. Det som gjør denne retten typisk for Hellas er kombinasjonen av krydderne kanel, nellik og oregano sammen med den karakteristiske osten Kefalotyri som er en litt skarp ost laget av sau- eller geitemelk. Hvis du ikke får tak i denne osten er de fleste kokker enige om at en god italiensk pecorino romano er den beste erstatningen. Server dette med en grønn salat eller lag gjerne gresk salat.

Ingredienser

kjøttsaus:

fire spiseskjeer olivenolje

fire fedd finhakket hvitløk

en stor finhakket løk

to stilker finhakket selleri

500 gr malt biffkjøtt

to dl kraftig rødvin

en boks (400 gr) knuste tomater

en dl vann (skyll ut tomatboksen)

to spiseskjeer tomatpuré

en kanelstang

en halv teskje malt nellik

en teskje tørket oregano

250 gr penne eller annen rørpasta

ostesaus:

to spiseskjeer smør

to spiseskjeer hvetemel

seks dl helmelk

havsalt og sort pepper etter smak

litt revet muskatnøtt

200 gr revet Kefalotyri (gresk ost) eller bruk parmesan

to lett sammenpiskede egg

Begynn med kjøttsausen og varm olivenoljen i en dyp panne. Fres hvitløk, løk og selleri blankt og mykt og skyv massen opp på siden av pannen for å gjøre plass til å brune kjøttet godt. Når det har fått en pen farge vender du alt sammen og tilsetter rødvinen sammen med de hakkede tomatene og tomatpureen. Kok opp og legg i kanelen og tilsett nellik og oregano. La sausen koke i ca. ti minutter så smakene får tid til å blande seg godt sammen. Plukk deretter ut kanelstangen.

Sett over vann, når det koker dropper du i pastaen og koker den etter anvisning på pakken.

Finn frem en kjele og smelt smøret, tilsett melet så fort smøret har smeltet og rør det godt sammen med en visp. Pisk inn melken gradvis og la sausen koke i ca. ti minutter for å koke vekk den rå melsmaken. Sausen skal ha konsistens som fyldig kremfløte. Smak til sausen med salt, pepper og muskat før du rører inn omlag 100 gram av den revne osten. Den vil smelte raskt i den varme sausen.

Hell vannet av pastaen og bland den inn i 1/3 av sausen. Bland også inn de sammenpiskede eggene og rør alt godt sammen. Sett ovnen på 200 °C og smør en ildfast form med litt smør. Formen bør romme to liter. Spre i underkant av halvparten av pastaen i bunnen og smør på halvparten av kjøttsausen. Så mer pasta før et nytt lag med resten av kjøttsausen og deretter siste rest av pastaen. Hell over det som er igjen ostesausen og dryss resten av den revne osten på toppen.

Bak formen i ovnen i omlag 30-40 minutter til den har en pen gyllen farge og la den hvile i noen minutter før oppskjæring og servering.