Pasta med zucchini, sitron, valnøtter og feta

når vi unektelig er på tampen av sommeren

Denne pastaretten har egentlig ikke en saus i tradisjonell forstand og den skal heller ikke spises rykende varm men heller mot romtemperatur som en salat. Spis den gjerne ute om temperaturen tillater det - noe som dessverre ikke er aktuelt når jeg skriver dette i september. Rennen har klare referanser til den greske kjøkken med zucchini, sitron, feta, oregano og valnøtter - og det takker jeg mer enn gjerne ja til.

Ingredienser

pasta for to:

250 gr spaghetti, bucatini eller linguine

havsalt og sort pepper etter smak

omlag 0,6 dl god olivenolje + noe ekstra til garnering

en drøy dl hele valnøttkjerner

to store sjalottløk i tynne skiver eller tilsvarende mengde løk eller purre

en sitron i tynne skiver u/skall og kjerner

to spiseskjeer kapers (kan sløyfes)

en medium stor zucchini i tynne skiver

100 gr smuldret fetaost

frisk finhakket bladpersille og oreganoblader

Fremgangsmåte

Kok pastaen i lettsaltet vann og når den er klar heller du av kokevannet, har den over i en romslig bolle og mikser inn en eller to spiseskjeer av olivenoljen slik at pastaen ikke klistrer seg sammen til en klump. Sett den til side.

Hell resten av oljen i en romslig panne og tilsett valnøttkjernene. Stek de pent gylne og bruk en hullsleiv til å løfte de ut og nedi en bolle slik at oljen beholdes i pannen. Salt valnøttene lett og sett de til side.

I pannen med oljen tilsetter du skivet sjalottløk og sitronskivene og steker dette inntil det begynner å karamellisere seg litt. Ha i kapers og lar de frese litt før du har i zucchini og krydrer med litt havsalt og pepper. La zucchinien steke inntil den er helt myk, delvis gjennomsiktig og litt brun i kantene. Miks deretter inn alt innholdet fra pannen sammen med pastaen på et romslig serveringsfat. Sjekk om pastaen trenger mer havsalt eller pepper og topp med smuldret feta, valnøtter og friske urter. Server straks.