Pasta Fagioli

paste og bønner

I Italia er denne fyldige suppen like populær som pasta og pizza men er dessverre lite kjent her til lands. Det er det ingen grunn til for dette er skikkelig velsmakende sikringskost med opphav fra Napoli-regionen. Her er Nigella Lawsons oppskrift.

Ingredienser

500 gr tørkede borlotti- eller lingotbønner

vann til koking

fem fedd knust hvitløk

to kvister frisk rosmarin og bladene fra en ekstra kvist (finhakket)

en løk i båter

en klype havsalt

en spiseskje tomatpuré

tre spiseskjeer vanlig olivenolje

200 gr ditalini eller annen liten pasta

noen dråper e.v. olivenolje til servering

Fremgangsmåte

Legg bønnene i bløt i minst tolv timer og bytt vann en gang i løpet av denne tiden. Skyll de godt under rennende vann og ha de deretter over i en romslig kjele. Legg flatsiden av kniven ned på hvitløken og press ned med håndflaten til de knekker. Vipp av skallet og legg hvitløken i kjelen sammen med bønnene. Legg løken og rosmarinkvistene i et kaffefilter som du knyter igjen med hyssing eller bruk en liten linpose og legg også disse nedi kjelen. Hell på vann så det dekker godt og kok opp. Skru deretter ned temperaturen og la bønnene småkoke i en times tid. Smak for å sjekke at bønnene er møre og tilsett salt etter smak.

Kok pastaen ferdig og sett denne til side.

Plukk ut løkposen fra kjelen og bruk en liten mugge eller en romslig kaffekopp og fyll den opp med bønner fra kjelen. ha disse bønnene over i en blender sammen med tomatpureen og 2 1/2 dl av kokevannet fra bønnene og kjør alt til en jevn masse.

I en liten panne tilsetter du olivenoljen og river i det siste hvitløksfeddet, la det surre forsiktig i noen få minutter og tilsett deretter den finhakkede rosmarinen og gi det noen få minutter til i pannen. Tilsett alt dette i suppen sammen med resten av de hele bønnene og pastaen. Rør alt godt sammen og la suppen bli gjennomvarm. Smak til med salt og pepper, øs den opp i generøse suppeboller og topp med noen dråper av din beste olivenolje.

Hvis suppen er for tykk for din smak anbefaler jeg å tynne den ut med god grønnsakskraft.