Pasta e Ceci

tomater og kikerter i sentrum

Det finnes mange og lange diskusjoner om hvordan denne klassiske romerske pastaretten skal tilberedes. Noen insisterer på hermetiske San Marzano tomater, andre steker tomatpuré til den blir litt mørk i fargen mens andre mener at kun ferske tomater duger. Jeg kombinerer både tomatpuré og ferske tomater her og synes resultatet blir upåklagelig. Når tomatene ikke er på sitt beste bruker du de hermetiske, det går helt fint.

Ingredienser

pasta for to:

tre spiseskjeer e.v. olivenolje + litt ekstra til garnering

en liten løk, finhakket

tre fedd hvitløk, finhakket

havsalt etter smak

en spiseskje tomatpuré

en stor kvist frisk rosmarin

knuste chiliflak etter smak

en boks (400 gr) kikerter, godt avrent og skylt

tre til fire flådde tomater, knust med hendene

250 gr pasta, rigatoni, konkylier eller orecchiette (små ører) + spar på litt av pastavannet

to spiseskjeer frisk finhakket bladpersille

tre spiseskjeer finrevet parmesan

sort pepper etter smak

Sett over en romslig kjele med vann til koking. Dette bruker du både til å flå tomatene og til pastaen.

Skjær et kryss i toppen av hver tomat og legg de i kokende vann. Etter omalg 30 sek. vil du se at skinnet begynner å løsne. Fisk tomatene opp med en hullsleiv eller en spider og legg de over i iskaldt vann. Etter noen få minutter kan du dra av skinnet. Hell av vannet, legg de flådde tomatene tilbake i boller og knus de med hendene. Noen grove biter er bare fint.

Til sausen varmer du oljen i en passende gryte, tilsett løk og havsalt og fres den myk og blank i noen minutter. Rør inn hvitløk og la den frese i et minutts tid før du har i tomatpuré og steker den et minutts tid. Legg i rosmarinkvisten og ha i chiliflak. Jeg liker litt hete så jeg tilsetter en god halv teskje av dem. Rør godt. Ha i kikerter og tomater og kok opp. La sausen koke i åtte til ti minutter. I mens koker du pastaen. Rør inn persille i sausen og en spiseskje av parmesanen. Smak til med mer havsalt om nødvendig og noen gode tak med pepperkvernen.

Vend inn nykokt pasta, tilsett litt av pastavannet om nødvendig hvis retten føler for tørr. Fordel pastaen mellom to tallerkener og topp med resten av parmesanen, noen dråper av din beste olivenolje og mer pepper.