© 2010–2022 Millas Mat

Pasta Carbonara - når du vil gjøre det riktig

spaghetti alla carbonara

Carbonara finnes det endeløse kulinariske krangler om. Var det virkelig en rett fra kullgruvearbeidere i Toscana som også holdt griser? Eller skal vi gå for den enda eldre historie som går helt tilbake til antikken og forteller oss at arbeidere utenfor Romas bygrense stekte flesket rett på de glovarme spadene de skyflet kull med. Uansett, dette er en av Romas store klassikere og i dag er den verdsatt og elsket over hele verden - men få lager den på den rette måten. Legg merke til at pepperen tilsettes i tre stadier, i eggeblandingen, over den nykokte pastaen før miksing og over retten på tallerkenen. Du trenger peppersmaken for å balansere ut det salte fra flesket og den rike smaken av eggeplomme og parmesan. Dette metoden er fra Antonio Carluccio - han er referert til av mange som som selveste Gudfaren av italiensk kokekunst.

Ingredienser

pasta for to:

250 gr spaghetti eller linguine

tre eggeplommer

75 gr fersk revet Pecorino Romano eller Parmesan

150 gr guanciale, pancetta eller sideflesk

to fedd hvitløk, knust

nykvernet sort pepper etter smak

pastavann etter behov

Sett over vann til pastaen og tilsett ti gr. havsalt pr. liter vann. Stek baconet gyllent og sprøtt ved medium varme i litt olivenolje sammen med knust hvitløk. Riv osten og pisk sammen eggeplommene, halvparten av parmesanen og noen gode tak med pepperkverna i en liten bolle. Du trenger ikke tilsette havsalt, osten er salt nok. Plukk ut hvitløken av pannen når flesket er klart.

Ta ut en kopp av pastavannet, slå av resten og ha pastaen over i pannen med baconet. Ikke sett pannen tilbake på platen nå. Ha i eggeblandingen og rør godt til alt er absorbert av spagettien, dette skjer på noen sekunder og tilsett noen skjeer med pastavann etter behov. Vend alt sammen med litt mer pepper og server straks med ekstra ost på toppen og et ekstra dryss med pepper.