© 2010–2020 Millas Mat

Bolognese

den italienske modersausen

Forsøker du denne oppskriften så lover jeg deg at du vil få nytt syn på denne italienske klassikeren for dette er modersausen som smaker slik den skal. I Italia bruker mange kaninkjøtt men her benyttes det kjøttdeig. Forsøk å få tak i fersk kjøttdeig for det gir best smak. I Bologna, som er denne sausens hjemby bruker mange også litt melk i sausen mot slutten av koketiden for å gjøre den mer kremete men det er en såpass lokal tradisjon at det varierer fra en familie til familie.

Bolognese

Ingredienser

gir omlag seks porsjoner saus:

150 gr tykt bacon, lardons eller pancetta

tre medium store løk, revet

tre store gulrøtter, revet

fire fedd hvitløk, revet

tre stilker frisk selleri, finhakket

500 gr ferskmalt kjøttdeig

en spiseskje tørket oregano

en spiseskje tørket basilikum

en teskje tørket timian

havsalt og sort pepper etter smak

en spiseskje tomatpuré

en spiseskje rødvinseddik

et laurbærblad

to bokser (800 gr.) knuste tomater, gjerne San Marzano

en klype sukker

en dl oksekraft, vermut eller rødvin

——

ferskrevet parmesanost

friske basilikumblader

125 gr spaghetti, papardelle eller tagliatelle pr. pers.

Finn frem en gryte og klipp opp baconet i biter, brun det i pannen med litt smør, ta det ut og legg det til side men behold fettet i gryten. Tilsett løk, gulrøtter, hvitløk og selleri. La det falle sammen og bli mykt men ikke la det ta farge. Endel vann vil komme ut av grønnsakene på dette tidspunktet. Bruk en sleiv og press vannet ut av grønnsakene så de koker ned og reduseres. Skyv grønnsakene til side og tilsett litt smør i midten av pannen, brun kjøttdeigen og vend alt godt sammen.

Tilsett oregano, basilikum, timian og noen gode tak grovmalt pepper. Lag en grop i midten av pannen og fres tomatpureen og vend dette inn i kjøttet og grønnsakene. Hell over de knuste tomatene, en klype sukker, rødvinseddik, legg i laurbærbladet og hell på kraf eller vin. Ha baconet tilbake i gryten og vend det hele sammen

La sausen småputre under lokk i en et par timer, plukk ut laurbærbladet og smak til sausen med havsalt og pepper om nødvendig. Server sausen over nykokt pasta med et dryss nyrevet parmesan og frisk basilikum.

Sausen kan med fordel lages flere timer før servering eller dagen før den skal serveres. Den kan også fryses.