Pasta Arrabiata fra Lazio

sterkt og godt med italiensk pepperonchino

Dette en en hissig pasta, en arrabiata og det betyr egentlig bare at den er litt sterk på grunn av dem røde chilien. Dette er en rett som gir smaksløkene litt å jobbe med og den er virkelig like god som den er enkel å tilberede. Tradisjonelt bruker man enten penne eller fettuchini til denne sausen som har sin opprinnelse i Lazio regionen i Italia. Når det gjelder chiliene man bruker så har jeg brukt de tradisjonelle røde chiliene som er vanlige her til lands. De er middels sterke og i en arrabiata skal ikke chilismaken dominere smaken av tomatene så disse passer godt. Pass på mengden havsalt i sausen siden den ferdige retten skal toppes med parmesan som også bidrar med endel saltsmak.

Ingredienser

pasta for to:

150-200 gr bacon i terninger

to røde chili med frø

to spiseskjeer vanlig olivenolje

en stor finhakket løk

et fedd revet hvitløk

en halv kilo modne plommetomater

en klype sukker

to spiseskjeer frisk finhakket persille

nyrevet parmesan til garnering

sorte oliven til garnering

250 gr penne eller annen pasta

Sett på en kjele med vann til pastaen og en dyp panne til sausen. Bruk pastavannet til å flå tomatene. Del opp bacon og finhakk chili samt hakk løken og riv hvitløken på et fint rivjern. Varm olivenoljen i en dyp panne og tilsett baconet sammen med chili, løk og hvitløk. Fres dette i omlag ti minutter på svak varme og rør av og til. Løken skal ikke ta farge så pass godt på varmen.

Tilsett de flådde og grovhakkede tomatene sammen med en drøy dl kokende vann, en klype sukker og smak til med havsalt og pepper. La sausen koke videre under lokk på svak varme i ca. 40 minutter til den har tyknet. Smak til sausen med mer havsalt og pepper om nødvendig og rør inn persillen.

Vend inn nykokt penne, dryss over halve eller hakkede sorte oliven og et dryss fersk revet parmesan til slutt og fordel maten på to tallerkener.