Pappardelle al Limone

pasta med hvitløk, sitron, parmesan og chili

I denne oppskriften lærer du virkelig fra en emulsjon er og hvordan bruken av pastavann på et minutt kan transformere noe som ser ganske så mislykket ut til en silkemyk saus som dekker pastaen som et deilig teppe. Vi nordmenn har dessverre en inngrodd vane i å slå pastavannet vekk og være nøye med at den blir skikkelig tørr. Dette har gjort at vi faktisk ender opp mer tørrere og mer smakløse pastaretter. Det handler ikke om å vanner ut maten men om å bruke stivelsen til å kreere noe riktig godt.

Ingredienser

pasta for to:

250 gr pappardelle eller tagliatelle

et stort fedd hvitløk, tynt skivet

en håndfull bladpersille, finhakket

fire spiseskjeer e.v. olivenolje + to spiseskjeer ekstra

en teskje knuste chiliflak + ekstra til garnering

havsalt og sort pepper etter smak

saft og finrevet skall av en økologisk sitron

50 gr finrevet parmesan + ekstra til garnering

Fremgangsmåte

Kok opp pastavann men ikke koke mer enn du trenger. Til dette trenger vi konsentrert pastavann med mye stivelse for å lage sausen. Dropp pastaen i vannet når det fosskoker og kok pastaen nesten helt ferdig.

Sett en panne på komfyren men ikke sett på varmen ennå. Tilsett olivenolje, skivet hvitløk, sitronskall, pepper og chili. Når hvitløken begynner å bli lett gyllen i kantene bruker du en tang og løfter pastaen over i pannen. La pastavannet stå å koke. Vi skal bruke dette nå.

Når pastaen er i pannen tilsetter du sitronsaft, litt mer olivenolje, mesteparten av persillen og parmesanen. Rør det inn og tilsett en drøy halv dl med pastavann. Rør godt og tilsett mer litt etter litt mens du ser at det formes en saus som dekker pastaen. Lag sausen litt tynnere enn du pleier siden den vil tykne raskt når pastaen er anrettet og servert. Smak og sjekk om trenger å tilsette litt havsalt.

Arranger pastaen i bollen med ekstra persille, litt mer parmesan og et fingerdryss med chiliflak. Serveres straks.