Pannbiff med løksaus og picklet agurk

svensk husmannskost fra Skåne

Her hjemme ville vi nok kalt dette for karbonader men pannbiff finner vi i både Sverige og Danmark. Svenskene gjør sin egen vri med en meget god løksaus og en enkel picklet agurk og selvsagt - lingon. Intet svenskt måltid uten og gjerne selvplukket. Har du ikke en bærskog i nærheten finner du hele fryste i butikken som du kan tine og røre selv,

Ingredienser

middag for to til tre

pannbiffene:

250 gr kjøttdeig av okse

250 gr kjøttdeig av svin

en finhakket løk, finhakket og frest myk og gyllen

et egg

en dl strøkavring eller panko + litt ekstra om nødvendig

halvannen dl melk

en teskje havsalt

sort pepper etter smak

----

løksaus:

en løk i skiver

to spiseskjeer nøytral olje til steking

en toppet spiseskje hvetemel

fire dl utblandet kalve eller oksekraft

en spiseskje sukker

en spiseskje lys soyasaus

en halv teskje sherryeddik

----

picklet agurk:

en halv slangagurk i tynne skiver

en halv dl hvitvinseddik

en dl sukker

halvannen dl vann

----

kokte poteter og rørte tyttebær til servering

Fremgangsmåte

Begynn med biffene siden den ferdige farsen har godt av å stå kaldt en stund før forming og steking. Stek den finhakkede løken myk og lys gyllen før du har den over i en bolle. Hell over melk, ha i strøkavring og knekk i egget. Tilsett havsalt og pepper og miks godt. La blandingen svelle litt. Bland den sammen med kjøttet og sett det hele kaldt under plast.

Ha den skivede løken i en kjele sammen med oljen og fres den myk. La den få god farge før du rører inn hvetemelet. Når det har forsvunnet inn i løken heller du på kraften og koker opp. La sausen koke i fem minutters tid og tilsett sukker, soya og eddik. Sett den til side.

Skrell potetene og legg de i saltet vann så de er klare for koking. Form ut biffene og stek de i pannen til får god skorpe. Etterstek de ovnen ved 140 °C i en halvtimes mens potetene koker.

Men biffene er i ovnen og potetene koker pisker du sammen vann, sukker og eddik og legger i skivet agurk. La den stå og trekke mens maten blir klar.

Gi sausen et raskt oppkok rett før servering og anrett maten med rørte tyttebær.