© 2010–2021 Millas Mat

Panda Express Chicken

kinesisk appelsinkylling 橙色

Dette er en enkel måte å lage deilig kinesisk appelsinkylling på. Du kan også gjøre dette retten noe sunnere ved å bare steke kyllingen uten å panere de først men jeg liker den sprø paneringen siden sausen dekker kjøttet mye bedre. Oppskriften er delvis inspirert av kyllingen du får på Panda Express som er en amerikansk-kinesisk restaurantkjede men jeg har gjort mine egne justeringer av både frisk appelsin og chili. Appelsin var tidligere kjent som det kinesiske eplet og er opprinnelig et nederlandsk navn på en sitrusfrukt som for vel 200 år siden var helt ukjent utenfor Asia.

Ingredienser

gir tre gode porsjoner:

woksaus:

halvannen spiseskje lys soyasaus

halvannen spiseskje vann

fem spiseskjeer lys brunt sukker

fem spiseskjeer hvitvinseddik

tre spiseskjeer friskpresset appelsinsaft (spar på resten)

----

450 gr kyllingfilet eller lårfilet i små terninger

havsalt og sort pepper etter smak

et stort egg

peanøtt- eller solsikkeolje til steking

3/4 dl maisenna

to spiseskjeer hvetemel

----

til selve retten:

en spiseskje revet frisk ingefær

en spiseskje revet hvitløk

en teskje røde knuste chiliflak

to til tre finsnittede vårløk (spar litt av den grønne delen til garnering)

en spiseskje kinesisk risvin eller tørr sherry

to spiseskjeer vann + en spiseskje maisenna (piskes til jevning)

noen dråper sesamolje

friskpresset appelsinsaft

Pisk sammen egg, havsalt, pepper og en spiseskje peanøttolje i en bolle og bland sammen maisenna og hvetemel i en annen bolle. Drypp kyllingen i eggeblandingen og deretter i melet så kjøttet blir dekket av et tynt lag panering.

Pisk sammen alle ingrediensene til woksausen og ha den klar ved komfyren.

Varm oljen i en gryte eller en wokpanne og la den få en temperatur på ca. 180 °C. Stek litt og litt av kyllingen og la den få ca. fem minutter tilsammen i oljen før du tar den ut med en hullsleiv og lar den renne av seg på kjøkkenpapir. Den skal være lys gyllen og knasende sprø.

Hell ut oljen fra woken over i en kjele for avkjøling og tørk lett av med et stykke kjøkkenpapir, sett den tilbake på varmen og ha i en spiseskje peanøttolje. Tilsett ingefær og hvitløk og stek dette under stadig omrøring i ca. ti sekunder. Tilsett chiliflak og mesteparten av vårløken og rør dette godt inn før du har i risvinen og kok opp. Tilsett woksausen og la den koke opp. Ha kyllingen tilbake i woken og øs sausen over. Bland sammen maisenna og vann og hell dette i. La sausen koke i noen minutter så den tykner og glaserer kyllingen. Smak til med mer appelsinsaft samt sesamolje rett før servering og dryss på resten av vårløken til slutt.

Server kyllingen med dampet ris og dampet broccoli eller kinesisk agurksalat og gjerne et dryss med ristede sesamfrø for litt god crunch.