Paella Valenciana

kylling, skalldyr, ris og safran

I Spania er ikke paella sett på som en nasjonalrett, snarere en lokal spesialitet fra Valencia og oppskriftene er utallige. Paella oppstod blant fiskere og bønder som tok det de hadde tilgang på den dagen og kokte alt sammen i en gedigen panne. Paella er navnet på selve pannen og er ofte laget av kobber eller stål med to sidehåndtak. I dagens Valencia ser de ikke på en paella med både fisk og kjøtt som en helt autentisk paella og kaller det for en paella mixta. Jeg lager min paella i en stor stekepanne med høye kanter og lokk og det fungerer helt fint. Det eneste jeg må påpeke er at du bruke risottoris eller spansk bombaris. Grøtris fungerer ikke og paellaen vil få en særdeles uappetittlig og grøtete konsistens.

Ingredienser

fem spiseskjeer vanlig olivenolje (ikke extra virgin)

kjøttet av tre kyllinglår i små biter

en løk

en kinesisk hvitløk eller fire hvitløksfedd

en rød paprika

en gul paprika

100 gr grønne erter

100 gr grønne bønner

to medium store plommetomater

300 gr risottoris eller aller helst spansk bomba

6 1/2 dl god kyllingkraft

åtte store scampi

500 gr blåskjell

en teskje safrantråder

en spiseskje spansk røkt paprika (pimenton)

havsalt og sort pepper etter smak

en sitron i båter

frisk rosmarin

Sett ovnen på 250 °C og sett et stekebrett høyt i ovnen. Rens paprikaene og gni de inn med litt olivenolje. Grill de i ovnen til skinnet bobler opp og får kølsvarte flekker. Ta de ut av ovnen og legg de i en plastpose. Dampen som danner seg inni posen får skinnet til å løsne og gjør paprikaene lette å rense. Når de er flådd skjæres de i tynne strimler og legges til side.

Rens kyllinglårene og del det i fine biter. Hell olivenolje i pannen. Gi kjøttet en fin brunfarge, krydre med salt og pepper og ta de ut av pannen. Forbered kyllingkraften og dropp i safranen. Tilsett løk og hvitløk i pannen og fres det blankt og mykt. Det skal ikke ta farge så pass godt på varmen. Tipp i risen og rør godt så den dekkes av løk og olje. Tilsett røkt paprika og rør igjen. Legg kyllingen tilbake i pannen og legg på de øvrige grønnsakene. Hell på kyllingkraften med safranen i og legg rålukkede blåskjell og scampi på toppen. Dytt alt litt ned i kraften. Kvern over litt salt og pepper.

Dekk pannen med lokk eller aluminiumsfolie og la den dampe seg ferdig i ca. 20-25 minutter. Smak på risen for å sjekke at den er ferdig. Pynt pannen med sitronbåter langs kanten som hver og en kan klemme over maten og legg på noen kvister av frisk rosmarin.

Paella serveres tradisjonelt rett fra pannen.