© 2010–2022 Millas Mat

Pad Mee Korat

den sterke søsteren til pad thai

Denne nudelretten kommer fra den nordøstlige delen av Thailand, Nakhon Ratchasima (Korat) og blir ofte sammenlignet med pad thai. Men det som skiller den ut er den sterke spicy sausen som lages på en base av karamellisert palmesukker. Men dette smaker ikke søtt av den grunn for i thaikjøkkenet handler alt om balanse. Dette er en av de aller beste thainudlene som finnes etter min mening.

Ingredienser

nok til tre:

250 gr risnudler eller gule pad thai nudler

to spiseskjeer nøytral olje til steking + en teskje ekstra

250-300 gr svinekjøttdeig

to egg, lett sammenpisket

100 gr friske bønnespirer, renset og forvellet

en håndfull aspargesbønner, frosne

to vårløk, fint snittet

frisk lime til servering

----

woksaus:

to spiseskjeer nøytral olje

0,6 dl revet palmesukker

tre spiseskjeer hvitt sukker

tre fedd hvitløk, finhakket

to små banansjalott, finhakket

to teskjeer thai soyabønnepaste eller kinesisk sortbønnepaste

tre spiseskjeer thai fiskesaus (nam plah)

fire teskjeer tamarind konsentrat

to spiseskjeer vann

en teskje cayennepepper

Kok nudlene etter anvisning på pakken, skyll de i kaldt vann og miks inn sesamolje. Sett de kaldt inntil du er klar til å woke.

Begynn med sausen. I en vid kjele tilsetter du olje og når den er varm har di i palmesukker og hvitt sukker. La det smelte og bli til en lys karamell. Tilsett hvitløk og sjalottløk og rør den inn. Etter et minutts tid har du i bønnepasten før du rører inn fiskesaus og tamarind. Kok opp og la sausen koke i et par minutter før du rører inn to spiseskjeer vann og cayenne. Sett sausen til side.

Varm to spiseskjeer olje i woken og tilsett svinekjøttet. Hakk det godt opp mens det steker og tilsetter deretter nudler og woksaus. Rørestek det hele inntil sausen mer eller mindre har kokt helt inn og glasert kjøtt og nudler. Skyv nudlene opp mot sidene av woken, tilsett en teskje olje og hell i de sammenpiskede eggene. Stek de raskt før du vender de inn i nudlene sammen med spirer og aspargesbønner. Etter noen minutter er det klart til servering med frisk lime klemt over.