Pad Krapow Gai

hot thaikylling med chili og holy basil

Det thailandske kjøkken slutter aldri å imponere meg med sine friske, sterke og syrlige smaker som de bringer frem med ganske enkle ingredienser. Hemmeligheten ligger i å blande de sammen på riktig måte. Denne kyllingretten lager du på en halvtimes tid mens risen koker og dermed er den perfekt til hverdags. Topp den gjerne med et sprøstekt speilegg. Om sommeren er jeg så heldig at jeg kan plukke friske chili fra mammas drivhus siden hun har fått helt dilla på å dyrke ulike typer chiliplanter.

Ingredienser

to generøse porsjoner:

to spiseskjeer nøytral olje eller wokolje til steking

500 gr lårkjøtt av kylling, grovhakket

to store banansjalott i skiver

fire fedd revet eller most hvitløk

to spiseskjeer frisk finhakket sterk thaichili, birds eye, habanero, gul chili eller serrano

----

saus:

0.8 dl kyllingkraft

en spiseskje østerssaus

en spiseskje lys soyasaus + litt ekstra til justering av smaken

to teskjeer thai fiskesaus, nam plah

en teskje hvitt sukker

en teskje lys brunt sukker

----

en stor potte holy basil eller vanlig basilikum, juliennet

----

dampet jasminris til servering

Fremgangsmåte

Begynn med å forberede sausen ved å piske sammen østerssaus, soya, fiskesaus, sukker og kyllingkraften i en liten bolle og sett den til side.

Plukk alle basilikumbladene av kvistene og stable så mange du kan oppå hverandre, rull de sammen som en sigar og snitt de i tynne remser. Løs de godt opp med fingertuppene og legg de i en egen bolle. Forbered sjalottløk, hvitløk og chili. Her anbefaler jeg å bruke hansker.

Grovhakk kyllingen med en kjøttøks (cleaver) eller en stor kniv inntil du har noe som ser ut som en veldig grov kjøttdeig.

Sett en jernpanne på meget god varme og tilsett oljen. Når det ryker lett er pannen klar og du kan tilsette kjøttet. Spre det raskt utover og la det ligge i ro et drøyt minutt før du begynner og hakke det opp for å separere bitene fra hverandre. Etter nok et minutt tilsetter du sjalottløk, hvitløk og chili og vender dette inn i kjøttet. Tilsett et par skjeer av sausen og la det glasere kjøttet og karamellisere seg litt. Skrap opp godt fra bunnen slik at alle bitene som sitter litt fast kommer med. Hell i resten av sausen og rør godt mens den kokes nesten helt inn og glaserer resten av kjøttet. Juster smaken med havsalt eller mer soya om nødvendig.

Skru av varmen og vend inn den snittede basilikumen. Den vil etter kort tid falle sammen nesten som spinat. Når alt er jevnt fordelt i kjøttet serveres det straks over ris.

Garner gjerne med en ring eller to av chili og et pent basilikumblad. Om du ønsker kan retten toppes med et sprøstekt speilegg.