Ovnsbakt svinefilet med tomatiserte grønnsaker

oppskrift fra Trond Moi

I 2018 kunne man lese en liste over hva som spås å bli de største mattrendene dette året. Ovnsbakte grønnsaker var en av tingene på listen, men jeg vil ikke akkurat kalle det for en trend siden jeg og mange andre har tilberedt grønnsaker på denne måten i mange år allerede. Men hvis dette med ovnsbakte grønnsaker er nytt for deg har du masse gode smaken å glede deg til og her gir jeg dem ekstra smak ved hjelp av tomatpuré, timian og chili. Jeg kan anbefale en enkel sjysaus til denne retten for de som ønsker det.

Ingredienser

middag for to:

350 gr indrefilet av svin

to gulrøtter i grove biter

en halv sellerirot i biter

en kvart kålrot i biter

300 gr skrelte poteter i grove biter eller bruk hele småpoteter feks. amandine

en rødløk i båter

en renset purre i grove biter

to fedd hvitløk, knust

tre gode spiseskjeer tomatpuré

seks spiseskjeer vanlig olivenolje

havsalt og sort pepper etter smak

tørket timian og knuste chiliflak etter smak

frisk finhakket bladpersille til garnering

Fremgangsmåte

Begynn med svinefileten. Pakk den ut, tørk godt av den med kjøkkenpapir og la den få romtemperatur. Krydre den med havsalt, pepper og paprika og brun den på alle sider i pannen med litt smør. Legg den over i en passende ildfast form og stikk et steketermometer inn i den tykkeste delen på fileten. Stek den i ovnen inntil kjernetemp. når mellom 68-70 °C - da er kjøttet perfekt stekt. ta fileten ut og la kjøttet hvile innpakket i aluminiumsfolie.

Mens kjøttet stekes kutter du opp alle grønnsakene i grove biter. Knus hvitløken med flatsiden av kniven men behold de ellers hele. La de oppkuttede grønnsakene over i en romslig bolle og i en mindre bolle pisker du sammen olivenolje, tomatpuré, chiliflak og timian. Hell dette over grønnsakene og bruk hendene til å mikse alt godt sammen slik at alle grønnsakene smøres. Jeg bruker gjerne plasthansker til denne jobben. Spre de utover en stekeplate kledd med bakepapir og bak de ved 210 °C i omlag 40-50 minutter eller til de er møre og gyldne.

Når jeg skal servere dette pleier jeg å sette et ildfast fat nederst i ovnen den siste halvtimen før servering og har de bakte grønnsakene oppi denne når de er ferdige. Jeg kutter svinefileten i tykke skiver og anretter oppå før jeg drysset over havsalt, pepper og frisk finhakket persille.