© 2010–2020 Millas Mat

Omuraisu

japansk stekt ris i omelett オムライス

Denne smakfulle japanske retten er enkelt forklart ris som er stekt sammen med alskens godsaker og deretter pakket inn i en løvtynn omelett eller med en mer eggerørelignende variant. For en ikke-profesjonell kokk er nok den tynne omeletten enklere så den har jeg brukt her - men vil du se en virkelig flott teknikk kan du ta en titt på Jun her.

Omuraisu

Ingredienser

nok til to:

200 gr kyllingfilet i små terninger

havsalt og sort pepper etter smak

en halv finhakket løk

fem aromasopp i skiver

et fedd finhakket hvitløk

50 gr frosne grønne erter

200 gr hermetiske hakkede tomater

en halv buljongterning, knust

en spiseskje hvitvin eller vermut

en god spiseskje tomatketchup

et laurbærblad

lys soyasaus til justering av smaken

to dl ris (basmati eller sushiris) kokt og avkjølt

nøytral olje til steking

----

to omeletter:

fire egg

fire klyper havsalt

en halv teskje sukker

---

tomatketchup og tonkatsusaus til garnering

finhakket bladpersille

Hakk opp kyllingkjøttet i små biter og dryss på litt salt og pepper som du mikser godt inn i kjøttet. Finhakk løken og skjær soppen i tynne skiver. Finhakk også hvitløken og legg den til side. Knus buljongterningen og legg de grønne ertene i kokende vann i omlag et minutt, ikke mer. Da mister de lett den friske grønne fargen. Dryss de med litt salt.

Kok risen i lettsaltet vann etter anvisningen på pakken.

Sett en dyp panne eller en wok på varmen og tilsett en spiseskje olje, fres hvitløken raskt på lav varme og tilsett deretter den finhakkede løken. Når den begynner og bli blank og myk har du i kyllingkjøttet og steker det gyllent og fint. Tilsett soppen og hvitvinen og sauter det hle videre i noen minutter. Tilsett de hakkede tomatene, ketchupen og den smuldrede buljongen sammen med laurbærbladet. La det koke opp og pass på så det ikke brenner seg. Når sausen har boblet i noen minutter tilsetter du de grønne ertene. Når sausen har kokt i enda noen minutter tar du ut laurbærbladet og smaker til sausen med havsalt og pepper om nødvendig. Tipp i den varme nykokte risen og bland den godt inn i sausen. Smak til med soya og fordel deretter blandingen i to boller som settes oppned på passende tallerkener. Bollene holder risen varm mens du lager omletettene.

Pisk sammen to av eggene sammen med halvaprten av havsaltet og sukkeret og sil blandingen nedi en bolle.

Tørk av pannen med litt kjøkkenpapir og tilsett en spiseskje til med olje. Hell i halvpart eggeblandingen og rør raskt med to spisepinner, når egget har satt seg i bunnen dreier du litt på pannen for å fordele det egget som fortsatt er flytende. Ta pannen av varmen og la den stå i noen minutter til den er såpass avkjølt at du kan løfte den opp fra pannen. Ta bollen av risen og legg omeletten pent over og fold den rundt som en liten pakke. Dekorer med ketchup, tonkatsu og dryss over litt persille.