Omas Hungarian Goulash

bestemor Valerie viser vei

Denne klassiske kjøttgryten fra Ungarn inneholder ganske så enkle ingredienser men jeg vil nevne om to ting. Det ene er ungarsk paprika som ennå ikke er særlig vanlig å finne i norske matbutikker men online eller i tyrkiske forretninger kan du finne det - eller der de selger varer fra Øst-Europa. Der vil du også ofte finne den andre spesielle ingrediensen - Maggi Seasoning Sauce som er mye brukt i gryter, supper og sauser fra disse områdene og ikke minst i Tyskland. Den kan nesten sammenlignes med en mer aromatisk soyasaus og selges over hele verden men brukes lite i Norge utenom hos de profesjonelle der den er godt kjent (og hos over snittet interesserte kjøkkenskrivere).

Ingredienser

middag for tre:

en dl vanlig olivenolje til steking

en stor løk, finhakket

to spiseskjeer ungarsk paprika, selges som regel under navnet Noble sweet (edelsøt) eller édesnemes

800 gr mørbrad eller grytekjøtt av okse i terninger

to gulrøtter i grove biter

to stilker selleri i grove biter

to gode klyper fint havsalt eller koshersalt

en halv teskje sellerisalt

sort grovmalt pepper etter smak

en halv teskje hvitløkspulver

en snau teskje Maggi Seasoning Sauce (Arôme)

en dl kaldt vann

35 gr + en snau dl vann (ristes sammen til jevning i et glass)

to spiseskjeer rømme

----

finhakket bladpersille til garnering

grov potetmos til servering

Fremgangsmåte

Skjær opp alle grønnsakene og kjøttet og sett det klart ved komfyren. Finn også frem krydder og saus.

-Finn frem en jerngryte eller en emaljert type med tilhørende lokk og hell i oljen. Når den er god og varm har du i løken og steker den myk og blank. Rør inn paprika og etter et minutts tid tilsetter du kjøttet i terninger. Rør det godt inn i olje og løkblandingen og etter noen minutter tilsetter du alle krydderier, Maggi samt gulrøtter og selleri.

Rør alt godt sammen og la gryten koke i en drøy time. Rør opp innimellom slik at ikke kjøttet setter seg fast i bunnen men dette pleier ikke å være et problem når varmen er regulert. Når kjøttet er mørt slå du i det kalde vannet for å stoppe kokingen en liten stund. Rist sammen hvetemel og vann til en jevning og ha den i gryten. la den koke videre uten lokk i omlag ti minutter for å koke vekk melsmaken og redusere væsken. Ta rømme i en skål, tilsett noe av sausen fra gryten og pisk den sammen med rømmen og slå den i gryten. Da vil ikke rømmen skille seg. Når rømmen er rørt inn er det klart. Smak til med havsalt og mer pepper om nødvendig. Som oftest vil du trenge litt.

Server med grov potetmos og finhakket bladpersille. Blant ungarere er også en variant av melboller eller spätzle som kalles galuska populært tilbehør.