Oldemor Kirstens brune saus

ikke lengre en hellig gral

Kikkoman, Colmans og sukkerkulør er alle produkter som har vært til salgs i Norge mye lengre enn man skulle tro, og din oldemor og bestemor brukte nok noe av dette i sin brune saus. Dette med brun saus er noe lignende en hellig gral i mange norske hjem, og flere sliter med at sausen blir for tykk, for tynn, den smaker mel eller smaker ikke like godt som den du husker fra familiemiddagene hos din bestemor da du var liten. Det er rett og slett noe som mangler. Vel, nå har jeg altså røpet hemmeligheten. Det er sennep som gir den lille spissen som er så god og soyaen gir saltsmak på mer aromatisk vis. Tilsett gjerne finhakket løk frest i litt smør, baconbiter, stekt sopp etc. Dette kommer selvsagt an på hva du skal servere sausen sammen med.

Ingredienser

fire spiseskjeer smør

fire spiseskjeer hvetemel

en liter god kjøttkraft eller oksebuljong

en spiseskje lys soyasaus

havsalt og sort pepper etter smak

en knivsodd Colmans sennep

noen få dråper sukkerkulør

Fremgangsmåte

Kok opp kraften eller buljongen og ha den klar ved komfyren. Mål opp mel og smelt smøret i en kjele. Så snart smøret er smeltet tilsetter du alt melet og pisker det godt inn med en visp så du får en glatt masse. Ikke bruk ei tresleiv, visp er tingen for å garantere en klumpfri saus.

La smør og melblandingen koke på medium temperatur inntil den begynner å få en dyp og fin karamellfarge, dette kommer til å ta omlag ti minutter. Pisk jevnlig hele tiden. Spe ut blandingen med omlag 1/3 del av kraften og pisk det godt ut. Når du har pisket inn dette kan du helle på resten av kraften. Kok opp og la sausen koke i omlag femten minutter.

Smak til med salt, pepper, soya og sennep og avslutt med to til tre dråper sukkerkulør om du ønsker litt mørkere saus. Men ikke overdriv for den skal fortsatt være lysebrun og ikke se ut som kaffe.