Okonomiyaki fra Hiroshima

et ekstra med lag sprøstekte nudler gjør susen

Dette er en av disse typiske oppskriftene som vil ta motet fra endel, men lov meg, les gjennom alt, trinn for trinn og du vil se at det ikke er så ille som det kan se ut ved første øyekast. Du jobber med to teflonpanner og flipper og løfter over fra en panne til en annen. Nest etter sushi så er denne fylte pannekaken kanskje den mest verdsatte retten i Japan og den finnes i utrolig mange varianter. Dette er en Okonomiyaki Hiroshima-style. I Japan er det mange cafeer og restauranter som kun serverer en eller flere typer av Okonomiyaki, det er det eneste de har på menyen og folk stiller opp i kø. Det sier endel om hvor populær den er.

Ingredienser

gir en stor okonomiyaki, nok til to som middag:

røren:

et egg

to dl melk

seks spiseskjeer hvetemel

en halv teskje havsalt og sort eller hvit pepper etter smak

----

fyll:

en god klype bonitoflak, tørkede fiskeflak

200 gr hodekål, meget finsnittet

125 gr friske bønnespirer, renset og skylt

100 gr finsnittet vårløk eller purre

150 gr bacon i tynne skiver

----

125 gr kalde kokte nudler, godt tørket

en spiseskje smør til steking

----

to egg

en god håndfull salte potetchips, grovt knust

----

fire spiseskjeer Okonomiyakisaus

japansk majones, Kewpie

rikelig med finsnittet vårløk, den grønne delen

sesamfrø og furikake til garnering

Fremgangsmåte

Begynn med pannekakerøren. Pisk sammen egg og melk og deretter har du i hvetemelet og pisker det hele sammen til en lett fyldig røre. Krydre med havsalt og pepper og sett røren til side.

Finsnitt hodekålen og vær ekstra nøye her så du ikke har noen store grove biter, disse vil ikke bli møre under steking. Slå en liter kokende vann over bønnespirene i et dørslag for å fjerne evt. jordbakerier og skyll de deretter godt under kaldt vann så de avkjøles raskt. Finsnitt vårløken og ta av litt av den grønne delen til garnering.

Ha hodekål, bønnespirer og vårløk over i pannekakerøren og miks dette godt sammen så røren mer eller mindre fester seg til grønnsakene. Det skal være lite røre igjen i bunnen på bollen. Her må du bruke hendene og plasthansker er fint til dette. Sett blandingen til side mens du forbereder nudlene.

Kok nudlene møre og skyll de under kaldt vann. Spre de deretter utover på et rent kjøkkenhåndkle og klapp de tørre. Sett den ene stekepannen på full varme og tilsett smør, når det har smeltet og freser godt har du nudlene over i pannen og sprer de jevnt utover hele stekeflaten. La de ligge i fred så de brunes lett på undersiden og blir sprø. Etterhvert setter du pannen over på en mindre plate og har den stå der på lav temp. slik at nudlene tørker litt og blir hengende sammen som en rund kake.

Sett den andre pannen på platen og varm den opp til medium varme. Smelt litt smør og fordel baconet utover i et jevnt lag. Når det begynner å slippe fettet og krølle seg sprer du pannekakerøren utover i et jevnt lag med en stekespade. Press ned og sett lokk på pannen. La den ligge i fred i ca. fem minutter før du presser ned nok en gang og ikke glem kantene. Sett lokket på og la den få ytterligere tre til fem minutter til på varmen. Sjekk med en spisepinne el. at den er gjennomstekt hele veien igjennom.

Rist godt på pannen slik at pannekaken er helt løs før du sklir den over på en stor tallerken med nok plass og flipper den tilbake i pannen. baconet skal nå være gyllent og sprøtt og selve pannekaken skal også være gyllen. La pannekaken steke på den andre siden men uten lokk siden dampen vil gjøre baconet bløtt. Etter ca fem minutter rister du godt på pannen slik at den er løs og setter den til side.

Ta pannen med nudlene og skli nudlene over på en stor tallerken. Sett pannen på varmen og tilsett til smør. Knekk i to egg og spre de utover slik at du får striper av plomme og eggehvitte over stekeflaten. Når egget har stivnet fordeler du grovknuste chips over eggene og deretter sklir du nudlene på toppen.

Du har nå to panner. En med den stekte okonomiyakien i og en med nudler, chips og egg. Rist på begge pannene slik at du er sikker på at ingenting sitter fast og flipp deretter pannen med nudlene oppå okonomiyakien dlik st eggene i bunnen nå havner på toppen. Press lett ned med stekespaden og skli deretter hele kaken oppå en skjærefjøl.

Garner med saus og majones i striper om du liker det (jeg serverer den ved siden av) og topp med masse vårløk, sesamfrø og furikake. Kutt den i trekanter ved servering.