© 2010–2020 Millas Mat

Okinawa Tacorice

tex-mex møter Japan タコライス

Dette er en av flere retter som oppstod pga. alle de amerikanske soldatene som var stasjonert på Okinawa på 1960-tallet. Tacos var en stor favoritt blant soldatene og en japansk kokk lot seg inspirere og skapte en risbasert versjon - slik ble takoraisu til. Dette er ikke vanskelig å lage og i dag er takoraisu en av de mest kjente rettene fra Okinawa. Maten fra denne japanske øya skiller seg ut med sin kombinasjon av japansk, øst-asiatisk og vestlig kjøkken.

Okinawa Tacorice

Ingredienser

tacokjøttet:

400 gr karbonadedeig

en porsjon hjemmelaget ferskt tacokrydder eller ditt favoritt tacokrydder

en spiseskje lys soyasaus

halvannen dl utbladet dashi eller kyllingkraft

----

Emmys salsa:

tre til fire store modne tomater u/kjerne

en liten bunt frisk koriander

en halv rødløk

knuste chiliflak etter smak (jeg bruker en teskje)

et lite fedd knust hvitløk

frisk limejuice etter smak

en teskje havsalt

----

175 gr kokt sushiris eller brun basmati

100 gr strimlet isbergsalat

en tomat i tynne skiver

100 gr revet hvitost feks. Gouda, Østavind eller Norvegia

*Koregusu

Til salsaen deler du tomatene i to, graver ut frøhuset og legger de med snitteflaten med på et stekebrett. Plasser brettet under grillen i ca. åtte min slik at skinnet brunes og krymper seg og dermed er lette og fjerne når tomatene har avkjølt seg litt. Ha de over i en blender. Tilsett alle de øvrige ingrediensene og kjør det sammen til en litt grov salsa. Den skal ikke inneholde store biter av feks. løk eller tomat så blend den nok men bruk pulsknappen.

La salsaen trekke mens du lager tacokjøttet, koker risen og forbereder alle grønnsakene.

Smelt smør i en dyp panne og halvstek kjøttet mens du hakker det godt opp. Rør inn krydderet og la det steke litt for å frigjøre kryddersmaken. Tilsett soya og dashi og kok opp. La det hele koke inn til du har en tykk kjøttsaus.

Finn frem et passende fat og legg risen i bunnen, så tacokjøttet, salsaen og deretter finsnittet isbergsalat før du topper med tomatskiver og revet ost.

*Koregusu er en av Okinawas mest populære kondimenter og er en type fermentert chilivodka laget med en lokal sprit som kalles awamori. Du kan lage din egen med birds-eye chili, vodka og havsalt.