© 2010–2021 Millas Mat

Okinawan Tacorice

da tex-mex kom til Japan タコライス

Dette er en av flere retter som oppstod grunnet alle de amerikanske soldatene som var stasjonert på Okinawa på 1960-tallet. Tacos var en stor favoritt blant soldatene og en japansk kokk lot seg inspirere og skapte en risbasert versjon - slik ble takoraisu til. Dette er ikke vanskelig å lage og i dag er takoraisu en av de mest kjente rettene fra Okinawa. Maten fra denne subtropiske japanske øya skiller seg ut med sin kombinasjon av japansk, øst-asiatisk og vestlig kjøkken. I Japan er produktene til Old el Paso svært populære men dyre i innkjøp. Server gjerne oppskåret avocado til sammen med frisk lime. Du kan også toppe retten med et stekt egg eller gratinere osten før servering.

Ingredienser

tacokjøttet:

400 gr karbonadedeig

en porsjon hjemmelaget ferskt tacokrydder eller ditt favoritt tacokrydder

en spiseskje lys soyasaus

halvannen dl utblandet dashi eller kyllingkraft

----

Emmys salsa:

tre til fire store modne tomater u/kjerne

en liten bunt frisk koriander

en halv rødløk

knuste chiliflak etter smak (jeg bruker en teskje)

et lite fedd knust hvitløk

frisk limejuice etter smak

en teskje havsalt

----

175 gr kokt sushiris eller basmati

50 gr isbergsalat eller hjertesalat, tynt strimlet

en plommetomat i tynne skiver eller en håndfull cherrytomater, delt

100 gr revet hvitost

*Koregusu

Til salsaen deler du tomatene i to, graver ut frøhuset og legger de med snitteflaten med på et stekebrett. Plasser brettet under grillen i ca. åtte min slik at skinnet brunes og krymper seg og dermed er lette og fjerne når tomatene har avkjølt seg litt. Ha de over i en blender. Tilsett alle de øvrige ingrediensene og kjør det sammen til en litt grov salsa. Den skal ikke inneholde store biter av feks. løk eller tomat så blend den nok men bruk pulsknappen.

La salsaen trekke mens du lager tacokjøttet, koker risen og forbereder alle grønnsakene.

Smelt smør i en dyp panne og halvstek kjøttet mens du hakker det godt opp. Rør inn krydderet og la det steke litt for å frigjøre kryddersmaken. Tilsett soya og dashi og kok opp. La det hele koke inn til du har en tykk kjøttsaus.

Finn frem et passende fat og legg risen i bunnen, så tacokjøttet, salsaen og deretter finsnittet salat før du topper med tomat og revet ost.

*Koregusu er en av Okinawas mest populære kondimenter og er en type fermentert chilivodka laget med en lokal sprit som kalles awamori. Du kan lage din egen med birds-eye chili, vodka og havsalt.