Ørret i teriyakisaus med japansk agurksalat

litt norsk, litt japansk

Japansk teriyakisaus er godt til både fisk og kjøtt. Her har jeg brukt stykker av norsk fjellørrett som jeg først baker halvferdig i ovnen,før jeg steker den ferdig i pannen med den deilige sausen. Fisken har så mye smak at du kan holde tilbehøret enkelt. En frisk agurksalat og sushiris eller brun ris hvis du vil holde det litt sunnere er perfekt tilbehør. Garner gjerne med finsnittet vårløk og ristede sesamfrø.

Ingredienser

500 gr. ørretfilet, fersk eller frossen

en spiseskje smør til smøring av formen

----

teriyakisaus:

250 ml lys soyasaus

200 ml mirin (japansk risvin)

200 ml sake (japansk risbrennevin)

80 gr sukker

---

enkel japansk agurksalat:

en slangeagurk, juliennet og kuttet i korte strimler

en spiseskje soyasaus

en teskje riseddik

litt sukker etter smak

Ha alle ingrediensene til teriyakisausen i en kjele og varm den opp så sukkeret smelter men ikke la sausen koke helt opp. La den avkjøles litt og hell den over på en flaske.

Halvstek ørretfiletene i ovn ved 200 °C i ca. et kvarter. Den skal ikke være helt ferdigstekt. La fisken avkjøles litt og sett over risen til koking. Fjern skinnet og flak opp fisken grovt. Hell en halv dl av teriyakisausen i en panne og varm den opp, tilsett fisken og la den koke seg ferdig i sausen i et par minutter. Dette går fort så pass godt på. Anrett fisken oppå risen og garner etter eget ønske.

Server sammen med agurksalat som du enkelt lager ved å piske sammen soya, riseddik og sukker og vender den inn i den oppkuttede agurken.

Resten av teriyakisausen kan brukes i et utall andre japanske retter både til biff, kylling, fisk eller vegetar.