Nouilles aux Fruits de Mer

nudler med havets frukter

La meg bare først oppklare noe- i denne retten skal du bruke pasta og ikke de typiske nudlene som vi bruker i asiatisk matlaging selv om rettens navn indikerer noe helt annet. I den originale franske retten bytter man ut laks med knivskjell og mange tilsetter også snegler. Men knivskjell er vanskelig å få tak i og jeg kan styre min begeistring for snegler så jeg dropper sistnevnte og bytter ut de spesielle skjellene med god norsk laks. Det er uansett smaken i sausen som er det aller viktigste og til det bruker vi blåskjell som både er lett å få tak i og ikke minst så er det billig i innkjøp. Denne oppskriften er opprinnelig fra Michel Roux men er omarbeidet noe fra min side.

Ingredienser

middag for to:

200 gr tagliatelle eller bucatini

en finhakket banansjalott

300 gr ferske blåskjell

fem store rå kamskjell

200 gr fersk laks i små terninger

omlag ti store scampi eller ferske reker

omlag en dl. hvitin eller vermut

omlag to dl. god fiskekraft

omlag to. dl kemfløte

en flådd plommetomat uten frøhus i små terninger

havsalt og sort pepper etter smak

frisk dill til garnering

Fremgangsmåte

Sett over en romslig kjele med vann til pastaen og forbered fisk og skalldyr. Sjekk at alle blåskjellene er lukket, de som ikke lukker seg etter et lite slag mot bordkanten kaster du. Rens rekene og del kamskjellene i to på tvers. Skjær opp laksen i små terninger og sett alt klart ved komfyren. Ha blåskjellene i en kjele og tilsett litt olivenolje og finhakket sjalottløk. Hell på vinen og sett på lokket. La blåskjellene dampe seg i omlag fem minutter eller til de har åpnet seg. Ha de over i et dørslag, de som ikke er åpne nå kaster du.

Flå og finhakk tomaten og finhakk også dillen.

I kjelen med blåskjellkraft tilsetter du nå fiskekraft og lar den koke ned litt, tilsett deretter fløte og la også denne koke ned. Smak deretter til med salt og pepper med vær spesielt forsiktig med saltet.

Dropp pastaen i kokevannet og når det er igjen omlag fem minutter legger du kamskjell, reker og laks over i den varme sausen. Slå vannet av pastaen og miks inn noe av sausen så pastaen smøres (tilsett kun saus, ikke noe av fisken eller skalldyrene). Tilsett blåskjellene i sausen sammen med tomaten. Anrett pastaen og bruk en spiseskje til å øse over saus, skalldyr og skjell. Dryss over litt dill før servering.