© 2010–2022 Millas Mat

Kirstens kjøttkaker med den perfekte brune sausen

gjør det rett

Her er en oppskrift fra min oldemors kokebok. Disse kjøttkakene er laget uten bruk av hvetemel for det har en tendens til å gjøre kjøttkakene litt limaktige og seige. Bindemiddelet her er egg, litt potetmel og knust kavring - noe som gjør de ekstra saftige og gode. Det er dessverre en inngrodd misforståelse at man i gamle dager, hvor man levde mer nøysomt, tilsatte tørket brød eller kavring for å drøye kjøttet. Faktum er at tørket brød gjør kjøttfarsen lett å jobbe med og kjøttkakene blir saftigere og mye bedre på smak. Her viser jeg deg også hvordan du lager den perfekte brune sausen smaksatt med soya og sennep.

Ingredienser

400 gr kjøttdeig

400 gr karbonadedeig

en teskje havsalt

ett egg

en dl Blå Farris

en dl kremfløte

tre spiseskjeer panko, knust kavring eller griljermel

en spiseskje potetmel

en finrevet løk

en teskje malt ingefær

en teskje malt muskatnøtt

sort pepper

—-

brun saus:

fire spiseskjeer smør

fire spiseskjeer hvetemel

en liter kjøttkraft eller oksebuljong

en teskje soyasaus

havsalt og sort pepper etter smak

en teskje Colmans engelsk sennep

noen dråper sukkerkulør

Bland sammen kjøttdeig og karbonadedeig og rør kjøttet seigt sammen med saltet. Tilsett de øvrige ingrediensene og bland alt godt sammen. La farsen hvile kaldt i omlag en times tid.

Sett ovnen på 175 °C og kle en bakeplate med aluminiumsfolie.

Form kakene slik du vil men ikke lag de for store. Stek de pent brune i jernpanne i en blanding av smør og olje og etterstek de i ovnen i ca 30 minutter. Da blir de gjennomstekte uten at de blir tørre eller svidd.

Perfekt brun saus; smelt smøret i en kjele, la det bli lett brunt og tilsett melet, la det koke opp og pisk hele tiden til du ser at blandingen begynner å få en karamellbrun farge. Spe så ut med litt og litt kraft og pisk godt mellom hver gang.

La så sausen småkoke i ca. ti minutter for å bli kvitt den rå melsmaken.

Smak til sausen med soya, havsalt, pepper og litt sennep. Som en siste finish drypper du i noen få dråper sukkerkulør for å gi sausen litt ekstra farge. Varm kjøttkakene i sausen og server med poteter, kokte eller glaserte gulrøtter, erte- eller kålstuing og selvsagt rørte tyttebær.