Nikujaga 肉じゃが

kjøtt og poteter på japansk

Sammen med japansk curry er dette en av Japans mest kjente og kjære retter. De har mange felles ingredienser og er enkle å tilberede hjemme. Som sikkert mange vet er et japansk kjøkken svært lite og det er begrenset med benkeplass. Det eneste som kan være litt vanskelig å finne for noen er de spesielle shiratakinudlene som kommer i væskefylte poser. Du kan erstatte de med tynne risnudler men pass på koketiden slik at de ikke går i oppløsning.

Ingredienser

nok til to:

en medium stor løk

en stor gulrot

tre til fire kokefaste poteter

400 gr svinekjøtt eller biff i tynne strimler

en pakke shiretakinudler*

en liten håndfull rensede og forvellede sukkererter

en spiseskje nøytral olje til steking

en halv liter dashikraft

----

smakstilsettere:

fire spiseskjeer mirin

fire spiseskjeer lys soyasaus

to spiseskjeer sake (risbrennevin)

en spiseskje sukker

Kok opp vann og lag dashikraft etter anvisningen på pakken. Ulike merker har ulik styrke.

Forbered alle grønnsakene og forvell sukkerertene ved å legge de i kokende vann i 30 sek. og deretter over i isvann for å bevare grønnfargen (behold kokevannet). Kutt løken i tykke skiver og gulroten i trekanter. Skrell potetene og kutt de i to eller tre biter alt etter størrelse. Kutt kjøttet i tynne skiver.

Skyll shiratakinudlene under rennende vann og kok de i et minutt i kokevannet fra sukkerertene. Kutt de deretter i to, dette gjør de lettere å spise.

Varm oljen i en romslig gryte og tilsett løken, når den er blank og myk tilsetter du det skivede kjøttet og bruner det. Tilsett poteter, gulrøtter og shiratakenudlene, hell på dashikraften og alle smakstilsetningene. Kok opp og skum av etter behov. Se til at alle grønnsakene ligger jevnt utover. Dette er vikig for sluttresultatet.

Dekk over maten med et mindre lokk eller en tallerken som er liten nok til at den kan ligge oppå og holde grønnsakene på plass i gryten (pakk den gjerne inn i folie). La det hele koke i ca. et kvarter. Sjekk at grønnsakene er møre og ta ut lokket som lå nedi kjelen. La maten hvile i en halvtimes tid uten lokk slik at smakene får tid til å trekke inn i grønnsakene.

Varm maten opp på nytt, tilt litt på gryten og bruk en spiseskje til å øse kraften over maten. Tilsett sukkerertene slik at de også blir oppvarmet. Anrett i passende boller og server.

*shiratakinudler er tynne nudler fremstilt av en type japansk søtpotet som kalles konjac yam. De er glassaktige på samme måte som risnudler og kommer i små væskefylte pakker.