Nigeriansk Jollofrice

ris kokt med tomater, løk, paprika og chili

Det finnes utallige oppskrifter og metoder for å lage denne retten og min oppskrift kommer fra Nigeria. Den er svært populær i alle lag av folket og spises til både hverdag og fest med ulike typer av tilbehør. Fremgangsmåten er relativt enkel og ukomplisert men du må ha god kontroll på varmen hele tiden. Dette smaker helt nydelig til grillede kyllinglår sammen med en masse persille og frisk sitron.

Ingredienser

nok til åtte pers som en siderett:

400 gr ferske tomater eller gode hermetiske tomater

to røde paprika, renset

to røde chili, scotchbonnet eller habanero

to rødløk

tre spiseskjeer tomatpuré

tre laurbærblader

to til tre terninger god hønsebuljong (Knorr)

litt allspice (allehånde)

havsalt og sort pepper etter smak

en snau spiseskje tørket timian

900 gr langkornet ris (Tollyboy)

kokende vann

I en blender tilsetter du tomater, paprika, den ene rødløken og chili og kjører det hele til en glatt saus. Sett den til side.

Finhakk den andre rødløken og fres den myk og blank i oljen. Etter hvert tilsetter du tomatpureen og lar den steke med de siste minuttene. Hell over sausen fra blenderen, tilsett laurbær, buljong og krydderier og la det hele koke under lokk i omlag et kvarter.

Mens sausen koker vasker og skyller du risen til vannet er klart, dette gjør du får å få vekk all stivelsen som ellers ville gitt deg en klumpete og klissete rett. Rød inn den skylte risen i sausen, hell på nok vann slik at det dekker og kok på svak varme i tjue minutter, rør godt opp og kok i tjue min til og gjenta prosessen en siste gang.

Garner med persille og båter av frisk sitron og server til det det du selv ønsker av kjøtt, fisk eller skalldyr.