© 2010–2020 Millas Mat

New Woolton Pie

paien som holdt britene mette

Under 2. Verdenskrig opprettet britiske myndigheter det såkalte Ministry of Food. Et eget departement hvis ansvar var å lede sultne briter igjennom fem tøffe krigsår ved å komme med tips og råd om hva de kunne gjøre selv for å skaffe seg mat. Denne paien fikk æren av å ha berget britene fra sulten og Churchill sa at dette var "the pie that won the war", Den ble kreert ved et av Londons flotteste hoteller- The Savoy men originaloppskriften ville nok neppe falt i smak i dag. Til det er vi nok for godt vant med både krydder og sauser. Her er min moderniserte variant hvor jeg ovnsbaker grønnsakene i stedet for å koke de i vann slik originaloppskriften sier du skal.

Ingredienser

en halv kålrot

tre gulrøtter

en rødløk i båter

to persillerøtter

en medium stor purre

vanlig olivenolje til steking

tørkede krydderurter etter smak og tilgang

havsalt og sort pepper etter smak

pailokk:

halvannen dl hvetemel

60 gr smør

en klype havsalt

halvannen spiseskje isvann

Del opp rotgrønnsakene i terninger og kutt løken i båter. Miks inn olivenolje, pepper og krydderurter og bak de møre ved 210 °C i omlag 30 minutter eller til de er møre. Fres purren i litt olje i en egen panne og bland de inn i de ferdigbakte grønnsakene. Tilsett rester av kjøtt om du har, smak til med havsalt og fordel grønnsakene i en lav paiform.

Bland sammen hvetemel og havsalt og gni ut smøret med fingertuppene. Vær grundig og tilsett vann. Elt det hele sammen til en deig og klem ut en flat disk. Pakk den inn i plast og legg den i fryseren i et kvarter. Kjevle ut et tynt lokk som passer formen og skjær et kryss i midten så dampen slipper ut. Stek paien ved 200 °C i omlag 30-40 minutter til pailokket er gyllent og sprøtt. Server gjerne paien med brun saus slik jeg har gjort på bildet. Oppskriften på den finner du her