New Lord Woolton Pie

paien som holdt britene mette under krigen

Under 2. Verdenskrig opprettet britiske myndigheter det såkalte Ministry of Food. Et eget departement hvis ansvar var å lede sultne briter igjennom det som skulle bli fem tøffe krigsår. Ved å komme med tips og råd om hva de kunne gjøre selv for å skaffe seg nok mat reddet de mange fra den verste nøden. Denne paien fikk æren av å ha berget britene og Churchill selv sa at dette var "the pie that won the war", Den ble kreert ved et av Londons flotteste hoteller - The Savoy men originaloppskriften ville nok neppe falt i smak i dag. Til det er vi nok for godt vant med både krydder og sauser. Her er min moderniserte variant hvor jeg baker grønnsakene i stedet for å koke de i vann slik originaloppskriften sier du skal.

Ingredienser

fyll:

en halv kålrot i medium store terninger

tre gulrøtter i skiver

en rødløk i båter

to persillerøtter i små terninger

en medium stor purre i skiver

vanlig olivenolje til steking

tørkede krydderurter etter smak og tilgang

havsalt og sort pepper etter smak

----

pailokk:

halvannen dl hvetemel

60 gr smør eller smult

en klype havsalt

halvannen spiseskje isvann

Fremgangsmåte

Del opp rotgrønnsakene og kutt løken i båter. Miks inn olivenolje, pepper og krydderurter og bak de ved 210 °C i omlag 30 minutter eller til de er møre. Fres purren i litt olje i en egen panne og bland de inn i de ferdigbakte grønnsakene. Tilsett rester av kjøtt om du har, smak til med havsalt og fordel grønnsakene i en paiform.

Bland sammen hvetemel og havsalt og gni ut smøret med fingertuppene. Vær grundig og tilsett vann. Elte det hele sammen til en deig og klem eller kjevle ut en flat disk. Pakk den inn i plast og legg den i fryseren i et kvarter. Kjevle ut et tynt lokk som passer formen og skjær et kryss i midten så dampen slipper ut.

Stek paien ved 200 °C i omlag 30-40 minutter til pailokket er gyllent og sprøtt. Server gjerne paien med en enkel sjysaus.