© 2010–2022 Millas Mat

Neslesuppe med posjert egg

ta på hansker

Brennesle er ikke akkurat en populær vekst men med unge friske toppskudd som plukkes på våren så har du grunnlaget for en deilig suppe. Bare husk å ta på hansker når du klipper dem, oppvaskhansker fungerer bra og se etter skuddene fra de litt større plantene.

Ingredienser

gir omlag åtte dl ferdig suppe:

halvannen liter unge friske nesleskudd

to dl frisk bladpersille

en gulrot

en pastinakk

to sjalottløk eller en banansjalott

to fedd hvitløk

smør til steking

drøye to dl vann

tre dl kremfløte

en spiseskje grønnsaksbuljong

to spiseskjeer smør

havsalt og sort pepper etter smak

——

posjerte egg

fire egg

en liter vann

en dl hvitvinseddik

to spiseskjeer salt

Plukk og rens neslebladene frie for stilker, jord og sand. Kok opp lettsaltet vann og dropp neslene nedi. Gi de et raskt oppkok og skyll de deretter i iskaldt vann. Klem de godt sammen for å få ut alt vannet og form de til to kuler.

Skrell gulrøtter, pastinakk og sjalottløk. Fres alt dette i litt smør sammen med den knuste hvitløken. Hell på vann, fløte og buljong og la alt koke til grønnsakene er møre. Kjør suppen i en blender sammen med de krystede neslene, persillen og smøret. Samk den til med salt og pepper.

Til de posjerte eggene så koker du opp vann, eddik og salt. Finn frem en liten kaffekopp og knekk eggene i hver sin kopp, knekk de forsiktig for plommen må ikke knuse. Ha eggene gli forsiktig nedi vannet. Trekk kasserollen av platen og la eggene trekke i fire til fem minutter. Ta de opp med en skje eller hullsleiv og la de renne av seg på et kjøkkenhåndkle. Server suppen i dype boller med egget i midten.