Nakkikastike fra Turku

finsk pølsegryte med poteter

Hvis du spør finske barn og en god del voksne om de vil ha 'nakki' til middag vil jeg tro du får et unisont ja til svar - for 'nakki' er pølser. Dette er en rett som nok ikke har finsk opphav, en versjon av dette finnes også i Sverige der den går under navnet Korv Stroganoff. Men dette er uansett en favorittrett hos svært mange og i og med at jeg ikke har sett noen referanser til den her til lands ville jeg teste den ut siden våre egne wienerpølser er så gode. Tradisjonelt sett serveres dette med kokte poteter vendt i litt smeltet smør og finhakket bladpersille.

Ingredienser

nok til tre:

smør og nøytral olje til steking

åtte wienerpølser i skiver (veganske pølser kan også brukes feks. Viana)

en løk, grovhakket

en stor gulrot, grovhakket

to fedd hvitløk, finhakket

en til to spiseskjeer tomatpuré

en god klype malt muskatnøtt

en god klype chilipulver

en teskje Colmans sennepspulver

en halv liter kyllingkraft

en spiseskje lys soyasaus

havsalt og sort pepper etter smak

en god spiseskje tomatketchup

----

kokte poteter til servering

en spiseskje smør

frisk hakket bladpersille

Fremgangsmåte

Varm en spiseskje av smøret i en gryte og fres pølsene lett gylne. Ta de ut av kjelen og legg de til side på en tallerken. Tilsett resten av smøret i gryten og fres løk og gulrot mykt og blankt før du tilsetter hvitløken og lar den frese med de sisten minuttene. Pass på varmen og rør ofte - dette skal ikke ta noe særlig farge.

Stek tomatpureen i et minutts tid før du rører den inn i grønnsakene. Tilsett sennep, muskat og chili og rør det godt inn. Hell på kyllingkraft og soya og pisk det godt sammen. Sett på lokk og la sausen koke i omlag 25 minutter.

Mens sausen koker setter du over potetene. Når de er kokt møre heller du av vannet, har i smør og persille, setter på lokket og rister hardt på kjelen.

Kjør sausen jevn med en stavmikser eller hell den over i en blender. Smak til på nytt med pepper og rør inn ketchupen. Tilsett pølsene tilbake i sausen og la det hele bli gjennomvarmt og garner med litt frisk persille.