Nabe

japansk hot pot med udon なべ物

Nabe betyr egentlig bare kokekar, men har på grunn av sin enorme popularitet blitt navnet på en hel rett. Man setter gryten midt på bordet med en varmeplate under og hver og en plukker ut det de vil ha og øser den varme kraften over til slutt før man spiser. Denne oppskriften kalles Motsu-nabe, det er en forholdsvis ny variant som ble populær etter 2. verdenskrig. Opprinnelig ble den kokt på innvoller av gris og okse men i dag lages den for det meste med rent kjøtt slik vi gjør her. Hjertet i enhver Nabe er kraften og man bruker en rekke klassiske japanske ingredienser for å få den rette smaken.

Ingredienser

kraften:

en liter god oksekraft

to dl misokraft eller dashi

tre til fire spiseskjeer lys soyasaus

tre spiseskjeer sukker

tre spiseskjeer mirin (søt risvin)

en halv dl sake (risbrennevin)

havsalt etter smak

----

en liten kinakål

en stor gulrot i tynne skiver

fire-fem shitakesopp, bløtlagt

en håndfull shimejisopp, renset

en liten boks bambusskudd, avrent

en liten boks vannkastanjer, avrent

fem vårløk

175 gr entrecôte i løvtynne skiver

200 gr udonnudler

----

chanko nabe kjøttboller:

250 gr kyllingkjøttdeig

et lite egg

to spiseskjeer lys soyasaus

en spiseskje sesamolje

en spiseskje maisenna

hvit pepper etter smak

en vårløk, fint snittet

en halv spiseskje frisk revet ingefær

Tilsett alle ingrediensene til kraften i en romslig gryte og kok opp så sukkeret løser seg opp og alholkolen koker vekk. Sak til og juster med soya og sukker om nødvendig for å få en god balanse mellom salt og søtt.

Legg kjøttet i fryseren i et kvarter så de blir fastere, skjær det deretter opp i løvtynne skiver og legg det til side. Bland sammen alle ingrediensene til kjøtbollen og la farsen stå å trekke litt.

Del kålen i to og skjær ut den grove midtstilken. Den den i mellomtykke skiver godt på skrå. Kutt vårløken på skrå i fire cm. skiver og legg det gryten sammen med kålen og tynne skiver av gulrot, bambusskudd og hele vannkastanjer. Kutt stilkene av shitakesoppen og skjær et lite kryss i toppen for et fint mønster men behold de hele. Legg også i shimejisoppene hele. Hell over kraften og la det hele koke godt i omlag ti minutter før du sjekker at kålen og gulrøttene nesten er møre. Bruk en teskje til å forme ut kjøttboller og legg de direkte nedi den kokende kraften. Sett på lokk og kok i fem minutter før du legger i den løvtynne biffen som knapt trenger et minutts koketid.

Nudlene kokes for seg selv og legges oppi rett før servering.