Moussaka med borlottibønner

vegetar på gresk

Dette er en smakfull vegetarvariant av den tradisjonelle greske ovnsretten moussaka og den metter like godt, det lover jeg. Borlottibønner er rike på protein og fiber og er lette å tilberede og vil du korte ned tilbredningstiden så kan du selvsagt bruke den hermetiske varianten med de du koker selv smaker best. Denne oppskriften har en snill leser oversatt for meg fra en gammel gresk kokebok og det stod som en tilføyelse i boken at auberginen kunne byttes ut med stekte skiver av potet når aubergine ikke var i sesong.

Ingredienser

en kvart kilo tørkede borlottibønner (rosecoco)

to store auberginer i skiver (eller kokte kalde potetskiver som er stekt gylne i litt smør)

en dl vanlig olivenolje

et fedd presset hvitløk

en finhakket løk

125 gr sjampinjonger i skiver

to bokser (800 gr) grovhakkede tomater

2 1/2 dl god kraftig rødvin

en spiseskje tomatpuré

en spiseskje tørket oregano

sukker etter smak

havsalt og sort pepper etter smak

——

saus:

250 gr yoghurt naturell

fire egg (lett sammenpisket)

en halv liter melk

en halv teskje paprikapulver

50 gr parmesanost

40 gr ferske brødsmuler (kjør en loffskive i stavmikseren)

Fremgangsmåte

Bløtlegg bønnene natten over, skyll de godt og ha de over i en stor kjele. Hell på vann og kok opp. La de trekke ved svak varme i omlag halvannen time. Dryss salt på aubergineskivene og la de stå i 30 minutter. Pensle de med litt olivenolje og stek de i en grillpanne til de er pent gylne. Legg de til avrenning på litt kjøkkenpapir.

Fres løk og hvitløk mykt og blankt i en panne med litt olje. Tilsett soppen og la den få litt farge. Hell på tomater, vin, tomatpure og oregano og la det koke opp. Skru ned varmen og la sausen koke i ca. 40 minutter og opptil en time til den blir fyldig. Kok den uten lokk den siste tiden om nødvendig og juster smaken med havsalt, pepper og sukker. Sett ovnen på 200 °C og smør en stor ildfast form med litt smør.

Legg bønnene i bunnen av formen, hell over all tomatsausen og legg på aubergineskivene. Pisk sammen yoghurt, egg, melk og paprikapulver. La det stå i ca. 10 minutter og hell det over aubergineskivene. Bland sammen brødsmulene og parmesanen og dryss dette på toppen. Kvern også over litt pepper. Moussaken stekes i mellom 45-60 minutter på nederste rille og gratineringen på toppen skal være gyllen.