© 2010–2020 Millas Mat

Moussaka Alexandroupoli

en gresk ovnsrett

Dette er lasagnens greske søster men ulike varianter av denne retten finnes også i midtøsten der den opprinnelig ble laget uten kjøtt. Det er ingenting i veien for å bytte ut lammekjøtt med oksekjøtt hvis man ikke liker eller ikke får tak på kvernet lammekjøtt men smaken blir naturlig nok annerledes. Det er også veldig viktig at du forbereder auberginene slik det er beskrevet i fremgangsmåten fordi denne grønnsaken inneholder en bitter væske som må ut. Hvis ikke vil den ferdige retten rett og slett få en vemmelig smak og bli utvannet i konsistensen. Men når det gjøres riktig så blir det nydelig. Server gresk salat eller en enkel grønn salat til.

Moussaka Alexandroupoli

Ingredienser

serverer minst seks til åtte gjester sammen med salat:

halvannen kg aubergine (dette tilsvarer omtrent to store eller tre middels store eksemplarer)

en kg malt lam- eller oksekjøtt

to fedd revet hvitløk

havsalt og sort pepper etter smak

en halv teskje malt kanel

en klype malt nellik

en spiseskje tørket oregano

fire spiseskjeer frisk hakket persille

to finhakkede løk

500 gr ferske plommetomater eller tilsvarende mengde hermetiske knuste tomater

to spiseskjeer tomatpuré (kun hvis du bruker ferske tomater)

100 gr Kefolatyri eller parmesanost

50 gr revet pecorino romano

500 gr poteter

to dl kraftig rødvin

litt revet muskatnøtt

100 gr smør

100 gr hvetemel

e.v. olivenolje

en liter helmelk (lettere melk gjør sausen for tynn)

peanøtt eller solsikkeolje til fritering

Begynn med å forberede auberginene. Skjær de opp i omlag en cm. tykke skiver og legg de i et dørslag med en bolle under og dryss på salt mellom hvert lag. Legg en tallerken oppå og press godt ned og sett på noe tungt . Jeg bruker en murstein. La auberginene ligge i minst to timer så den bitre væsken langsomt presses ut fra grønnsaken.

Hvis du bruker lammekjøttdeig må du steke det på forhånd for å få ut noe av fettet. Dette helles av fra kjøttet før du tilsetter det i pannen sammen med løken. Dette steget er ikke nødvendig om du bruker kjøttdeig av okse.

Varm omlag tre spiseskjeer vanlig olivenolje i en vid romslig panne og tilsett finhakket løk og revet hvitløk. La dette bli mykt og blankt på like under medium varme. Løken skal ikke få noe særlig farge. Når løken er klar tilsetter du kjøttet og skrur opp varmen så det brunes. Hakk det godt opp mens det steker og når det er brunt tilsetter du rødvinen. Når den har kokt helt inn krydrer du med salt og pepper og tilsetter kanel, nellik og oregano og rører alt godt sammen. Hell over tomatene (og evt. tomatpureen) og vend også disse godt inn i kjøttet, sett lokk på pannen og la sausen småkoke forsiktig i en time på så lav varme som mulig. Rør inn persillen i den ferdigkokte sausen. Smak så til med mer salt og pepper om nødvendig. Er sauen litt for tynn så kok den lengre men da uten lokk.

Mens sausen koker begynner du å forberede potetene. Skrell og skjær de i omlag en halv cm. tykke skiver. Kok de i fem minutter i fosskokende vann og legg de deretter utover på et rent håndkle eller kjøkkenpapir og la de tørke. Skyll auberginen under kaldt rennende vann for å få av saltet og tørk også disse godt med et håndkle eller kjøkkenpapir og legg de utover så de tørker.

Friter potet- og aubergineskivene lett gylne i olje og legg de til avrenning på kjøkkenpapir. Det er viktig at den overflødige oljen forsvinner.

Til ostesausen så smelter du smøret i en romslig kjele og tilsett hvetemelet. Rør det godt sammen og la det koke i noen få minutter. Pass på at det ikke blir brunt. Spe ut med melken til en tykk og fyldig saus og la den koke i omlag ti minutter for å få vekk den rå melsmaken. Smak til sausen med salt og revet muskatnøtt. Rør deretter inn osten men spar av omlag fire spiseskjeer til å sprinkle på toppen og litt til å ha mellom lagene.

Sett ovnen på 180 °C og rett risten et hakk under midten av ovnen. Finn frem en romslig ildfast form og legg potetskivene i bunnen. Det gjør ingenting om de skulle overlappe hverandre litt. Legg deretter på halvparten av aubergineskivene og spre halvparten av kjøttsausen over. Dryss på litt ost og legg på resten av aubergineskivene og så resten av kjøttsausen. Dryss på resten av den revne osten.

Så heller du på den hvite sausen og drysser på osten som du la av. Bak moussakaen i omlag 30-45 minutter inntil toppen er godt brunet. Dekk formen med aluminiumsfolie og la den stå i omlag et kvarter for å sette seg. Skjær den deretter opp i firkanter og server.