Moussaka Alex

en gresk ovnsrett med aubergine, poteter og lam

Dette er lasagnens greske søster men ulike varianter av denne retten finnes også i Midtøsten der den opprinnelig ble laget uten kjøtt. Det er ingenting i veien for å bytte ut lammekjøtt med oksekjøtt hvis man ikke liker eller ikke får tak på kvernet lammekjøtt men smaken blir naturlig nok noe annerledes. Det er også veldig viktig at du forbereder auberginene slik det er beskrevet i fremgangsmåten fordi denne grønnsaken inneholder en bitter væske som må ut. Hvis ikke vil den ferdige retten rett og slett få en vemmelig smak og bli utvannet i konsistensen. Men når det gjøres riktig så blir det nydelig. Server gresk salat eller en enkel grønn salat til.

Ingredienser

serverer minst seks til åtte gjester sammen med salat:

kjøttsausen:

en kg malt lam - eller oksekjøtt

to fedd revet hvitløk

havsalt og sort pepper etter smak

en halv teskje malt kanel

en klype malt nellik

en spiseskje tørket oregano

fire spiseskjeer frisk hakket persille

to finhakkede løk

to dl god rødvin

500 gr ferske plommetomater eller tilsvarende mengde hermetiske knuste tomater

to spiseskjeer tomatpuré (kun hvis du bruker ferske tomater)

----

grønnsakene:

halvannen kg aubergine i skiver

havsalt

500 gr poteter i skiver

nøytral olje eller mild olivenolje til steking

----

bechamelsaus:

100 gr smør

100 gr hvetemel

en liter helmelk (lettere melk gjør sausen for tynn)

100 gr Kefolatyri eller Parmesan

50 gr revet Pecorino Romano

revet muskatnøtt etter smak

Begynn med å forberede auberginene. Skjær de opp i omlag en cm. tykke skiver og legg de i et dørslag med en bolle under og dryss på havsalt mellom hvert lag. Legg en tallerken oppå og press godt ned og sett på noe tungt (eg bruker en murstein). La auberginene ligge i minst to timer så den bitre væsken langsomt presses ut fra grønnsaken.

Hvis du bruker lammekjøttdeig må du steke det på forhånd for å få ut noe av fettet. Dette helles av fra kjøttet før du tilsetter det i pannen sammen med løken. Dette steget er ikke nødvendig om du bruker kjøttdeig av okse.

Varm omlag tre spiseskjeer vanlig olivenolje i en vid romslig panne og tilsett finhakket løk og revet hvitløk. La dette bli mykt og blankt på like under medium varme. Løken skal ikke få noe særlig farge. Når den er klar tilsetter du kjøttet og skrur opp varmen så det brunes. Hakk det godt opp mens det steker og når det er brunt tilsetter du rødvinen. Når den har kokt helt inn krydrer du med havsalt og pepper og tilsetter kanel, nellik og oregano og rører alt godt sammen. Hell over tomatene (evt. tomatpureen) og vend også disse godt inn i kjøttet, sett lokk på pannen og la sausen småkoke i en time på så lav varme. Rør inn persillen i den ferdigkokte sausen. Smak så til med mer havsalt og pepper om nødvendig. Er sauen litt for tynn så kok den lengre men da uten lokk.

Mens sausen koker begynner du å forberede potetene. Skrell og skjær de i omlag en halv cm. tykke skiver. Kok de i fem minutter i fosskokende vann og legg de deretter utover på et rent håndkle eller kjøkkenpapir og la de tørke. Skyll auberginen under kaldt rennende vann for å få av saltet og tørk også disse godt med et håndkle eller kjøkkenpapir og legg de utover så de tørker.

Friter potet- og aubergine lett gylne i olje og legg de til avrenning på kjøkkenpapir. Det er viktig at alt det overflødige oljen forsvinner.

Til ostesausen så smelter du smøret i en romslig kjele og tilsett hvetemelet. Rør det godt sammen og la det koke i noen få minutter. Pass på at det ikke blir brunt. Spe ut med melken til en tykk og fyldig saus og la den koke i omlag ti minutter for å få vekk den rå melsmaken. Smak til sausen med havsalt og revet muskatnøtt. Rør deretter inn osten men spar av omlag fire spiseskjeer til å sprinkle på toppen og litt til å ha mellom lagene.

Sett ovnen på 180 °C og rett risten et hakk under midten av ovnen. Finn frem en romslig ildfast form og legg potetskivene i bunnen. Det gjør ingenting om de skulle overlappe hverandre litt. Legg deretter på halvparten av auberginen og spre halvparten av kjøttsausen over. Dryss på litt ost og legg på resten av auberginen og så resten av kjøttsausen. Dryss på resten av den revne osten.

Heller på den hvite sausen og drysser på osten som du la av. Bak moussaka i omlag 30-45 minutter inntil toppen er godt brunet. Dekk formen med aluminiumsfolie og la den stå i omlag et kvarter for å sette seg. Skjær den deretter opp i firkanter og server.