© 2010–2021 Millas Mat

Kokos - sataynudler med kylling og reker

en god kombinasjon fra Indonesia

Når jeg vokste opp var peanøtter noe min bestefar hadde i en glasskrukke med hvitt plastlokk. Den stod alltid kaffebordet mellom tv-kannen med kaffe, ukens Se & Hør, dagens VG og en åpnet pakke South State. Jeg spiser sjelden peanøtter som snacks nå lengre men jeg er veldig glad i å bruke dem i alskens matretter. Satay er en peanøttsaus som du finner over nærsagt hele Asia i ulike varianter og styrkegrader og den kan mikses sammen med kjøtt og grønnsaker eller serveres som en dipsaus. Satay er spesielt godt til kylling og her får den følge av friske grønnsaker, reker og risnudler.

Ingredienser

nok til to:

175 gr tynne risvermichelli eller gule risnudler

to spiseskjeer nøytral olje til steking

en kyllingfileter i tynne strimler

ti økologiske rensede tigerreker

en spiseskje revet frisk hvitløk

en spiseskje revet frisk ingefær

100 gr broccolibuketter eller squash

100 gr gulrøtter i tynne skiver

100 gr babymais i biter

100 gr rød paprika i tynne strimler

tre vårløk, grovt snittet

----

kokos - sataysaus:

tre spiseskjeer grovt peanøttsmør

tre spiseskjeer thai-sweet chilisaus

en dl tykk kokosmelk

en dl mild kyllingkraft

to spiseskjeer lys soyasaus + litt esktra til justering av den ferdige retten

hvitt pepper etter smak

seamolje etter smak

----

knuste salte peanøtter til garnering

Forbered alle grønnsakene og kutt kyllingen i små biter. Kok nudlene etter anvisning på pakken og smak for å sjekke at de er passe kokt. Pisk sammen alle inrediensene til sausen i en liten bolle og sett den til side.

Stek rekene i en liten panne med litt nøytral olje og krydre de lett med havsalt og pepper. Halvannet til to minutter på hver side pleier å være nok til normalt store reker.

Sett en wokpanne på varmen og tilsett oljen. Brun kyllingen i mindre porsjoner og legg kjøttet over på en tallerken etterhvert som du steker. Fres hvitløk og ingefær i et minutts tid før du tilsetter grønnsakene i wokpannen og freser de inntil de begynner å mykne noe. Tilsett kyllingen tilbake sammen med grønnsakene og hell over sausen, kok opp og la det hele småkoke i noen minutter. Tilsett rekene fra pannen.

Vend litt sesamolje inn i de koke nudlene og ha de over i pannen, miks alt lett sammen og smak til med soya. Kvern over litt pepper og garner med knuste peanøtter.