© 2010–2020 Millas Mat

Mexicansk ris med spisskumin og chili

perfekt til burritos

Å finne en autentisk oppskrift på mexicansk ris var som å stikke hånda inn i et vepsebol på mange diskusjonsforumer på nett. En av de største diskusjonene var om man skulle bruke gurkemeie for å gi risen litt mer farge eller om det var juks, og om man skulle tilsette grønn paprika eller ikke. En ting var man imidlertid enige om, det er kjempeviktig å brune risen lett før man heller på væske så riskornene åpner seg skikkelig under kokingen. Dette er for at smaken skal trekke ordentlig inn i risen. Du må gjerne vende inn litt frisk hakket koriander før servering. Dette er godt til alle typer mexicansk mat og kan også serveres som en selvstendig rett for vegetarianere, da gjerne sammen med litt pico de gallo.

Mexicansk ris med spisskumin og chili

Ingredienser

nok til tre personer som en siderett:

2 1/2 dl basmatiris, brun eller hvit

to fedd revet hvitløk

en halv liter kaldt vann

en halv finhakket løk

en god spiseskje kyllingfond

3/4 dl hermetiske knuste tomater kjørt glatt i blender

en plommetomat i terninger

en teskje malt spisskumin

en kvart teskje gurkemeie

en rød chili, splittet

en spiseskje vanlig olivenolje

havsalt etter smak

Varm oljen i en dyp panne og tipp inn risen. La den bli dekket av olje og få antydning til brunfarge mens du rører kontinuerlig. Tilsett hvitløken og rør den godt inn og hell deretter på vannet.

Tilsett alle de øvrige ingrediensene og kok opp. Sku ned varmen til det absolutt laveste uten at risen slutter å koke og sett på lokket. La risen koke i ca. 20 minutter eller til alt vannet har absorbert og risen er mør. Smak for å skjekke.

Løft opp risen med to gafler for å separere kornene og gjøre den mer luftig.