Mexicansk pintosuppe

sopa de frijol

Trenger du en mexicansk høst - og vintervarmer er dette oppskriften for deg. Så tacogale som vi nordmenn er burde jo dette falle i smak. Husk at bønnene må bløtlegges over natten og selve suppen har lang koketid så lag den gjerne kvelden før den skal spises. Da er det bare og varme opp suppen, varme en håndfull tortillachips i ovnen og finne frem litt rømme også er middagen klar. Du kan også toppe suppen med chips og revet ost og gi den noen minutter under grillen men da må du bruke ildfaste skåler slik som på bildet. Du kan også droppe baconet for en vegetarisk variant av suppen.

Ingredienser

250 gr rensede pintobønner (bløtlagt over natten)

friskt kaldt vann

en boks grovhakkede tomater

150 gr tykt bacon i terninger

en grovhakket løk

en halv spiseskje chilipulver eller cayennepepper

en halv spiseskje spisskumin

en teskje hvitløkspulver

en liten bunt hakket frisk koriander

havsalt etter smak

varme tortillachips & rømme til garnering

Bløtlegg bønnene over natten i rikelig med kaldt vann. Skyll de deretter godt under rennende vann i et dørslag og ha de over i en romslig kjele med tilhørende lokk.

Hell på nok kaldt vann til at det står omlag fem cm. over bønnene og hell på tomatene, tilsett løk, bacon og alle de malte tørkede krydderiene. Kok opp og reguler varmen slik at det hele småkoker rolig under lokk. Kok suppen i tre timer.

Tilsett hakket koriander (spar av litt til garnering) og smak til med havsalt og la suppen koke i en time til før du smaker og sjekker at bønnene er tiltrekkelig kokt. Juster med mer havsalt om nødvendig.

Øs opp suppen i passende boller og topp med varme chips og litt rømme. Et lite dryss med frisk koriander er alltid lekkert.

Tørkede pintobønner kan kjøpes hos asiatiske markeder.