Mexicansk gullris med spisskumin og chili

risen som bare gir bedre smak til alt

Å finne en autentisk oppskrift på mexicansk gullris var som å stikke hånda inn i et vepsebol på mange diskusjonsforumer på nett. En av de største diskusjonene var om man skulle bruke gurkemeie for å gi risen litt ekstra farge eller om det var juks, og om man skulle tilsette grønn paprika eller ikke. En ting var man imidlertid enige om, det er kjempeviktig å brune risen lett før man heller på væske så riskornene åpner seg skikkelig under kokingen og tar til seg enda mer smak. Du må gjerne vende inn litt frisk hakket koriander før servering. Dette er godt til alle typer mexicansk mat og kan også serveres som et vegetarisk alternativ, da gjerne sammen med litt pico de gallo og noen varme tortillachips er alltid godt.

Ingredienser

nok til tre personer som en siderett:

vanlig olivenolje til steking

2 1/2 dl basmatiris

en halv løk, finhakket

to fedd hvitløk, finhakket

en rød chili, finhakket

en teskje malt spisskumin

en kvart teskje gurkemeie

to klyper tørkede chiliflak

en halv liter utblandet kyllingkraft

3/4 dl finknuste tomater, polpa

en plommetomat i små terninger*

havsalt etter smak

Fremgangsmåte

Varm oljen i en dyp panne og tilsett løk, hvitløk og chili. Når dette er mykt og gyllent rører du inn krydderet og deretter risen. Rør godt og la kornene bli godt dekket av krydder og olje.

Tilsett kraft, havsalt, knuste tomater og plommetomaten og skru ned varmen til det absolutt laveste uten at risen slutter å koke og sett på lokket. La risen koke i ca. tjue minutter eller til alt vannet er absorbert og risen er mør. la risen stå med lokket på av varmen i noen minutter.

Løft opp risen med to gafler for å separere kornene og gjøre den mer luftig og miks gjerne inn frisk koriander før du anretter risen i en passende bolle.

*fersk tomat kan erstattes med en god spiseskje tomatpuré som stekes sammen med risen og krydderet