Marokkanske kjøttboller i tomatsaus

med spinat og egg

Det nord-afrikanske kjøkkenet har blitt mer og mer kjent og populært i Norge. Det er aromatisk men sjelden veldig sterkt og ofte med små innslag av det søte. Dette er en av Marokkos mest folkekjære retter og finnes i mange varianter men felles for dem er bruken av rikelig med frisk flatpersille, spisskumin og røkt paprika. Denne oppskriften kommer fra byen Chefshaouen og er oversatt til norsk av undertegnede. Når det gjelder tilbehør kan jeg på det varmeste anbefale disse myke flatbrødene servert med min hummus eller du kan lage couscous til.

Ingredienser

nok til tre voksne:

kjøttboller:

500 gr kjøttdeig av storfe, kylling eller lam

en god håndfull finhakket persille

en tykk skive loff kjørt til smuler eller panko

ett egg

en teskje spisskumin

en teskje tørket paprika

havsalt og sort pepper etter smak

vanlig olivenolje til steking

——

tomatsaus:

2 ss vanlig olivenolje

3 fedd knust hvitløk

en finhakket løk

en teskje spisskumin

en teskje tørket paprika

en boks (400 gr) knuste tomater

1/2 dl vann til å skylle ut tomatboksen

en klype sukker

2 ss tomatpure

250 gr fersk renset spinat

ett egg pr. person

litt olje til steking av eggene

Fremgangsmåte

Lag farse av kjøttet, smulene, egg, finhakket persille, spisskumin, paprika, salt og pepper. Trill valnøttstore kjøttboller og stek de pent brune i en panne, de skal ikke være helt gjennomstekte så bare gi de fin farge. Ta ut bollene og legg de på en tallerken for avkjøling.

Tilsett olje i en dyp panne eller en tagine og fres løk og hvitløk mykt og blankt. Tilsett spisskumin, paprika, tomater, vann og tomatpuré Tilsett en klype sukker og kok opp. La sausen boble i noen få minutter før du har kjøttbollene tilbake i pannen. Øs sausen over dem og la de koke i omlag ti minutter. Legg den rensede spinaten oppå bollene og sausen, sett på lokk og la spinaten dampe og falle helt sammen før du forsiktig vender den inn.

Stek eggene for seg selv i en liten panne og anrett de på toppen av den ferdige retten. Hvis du vil ha litt garnering så passer det fint med et persilledryss men hvis du er litt fancy så er det ekstra lekkert med noen tørkede roseblader som du kan skimte på bildet.