Marokkansk kylling og linser med Ras el Hanout

en varmende rett fra Nord-Afrika

Linser er en versatil ingrediens som vi burde bruke mye mer av i vårt kjøkken. I Midtøsten og i Nord-Afrika er de svært flinke til å anvende dem på mange ulike og svært smakfulle måter. I denne oppskriften bruker vi en tradisjonell krydderblanding som du kan lage selv eller kjøpe ferdig. Listen over krydderiene som skal i finner du nederst på siden. For litt ekstra syre kan frisk sitron klemmes over maten. Retten lages enkelt i en stor panne som tåler å stå i ovnen. Om du ikke har en slik kan du bruke en stor ildfast form og legge ingrediensene over i den fra pannen.

Ingredienser

500 gr lårfilet av kylling

smør og nøytral olje til steking

havsalt og sort pepper til kyllingen

en stor grovhakket løk

to fedd presset hvitløk

en til to spiseskjeer Ras el Hanout*

en boks (400 gr) hele tomater eller cherrytomater

to spiseskjeer rødvinseddik eller sherryeddik

250 gr brune linser, bløtlagt og godt skylt

åtte grovhakkede dadler, husk å ta ut steinen

fem til seks dl kyllingkraft

grovhakket frisk bladpersille til garnering

mykt flatbrød feks. lavash eller naan

Fremgangsmåte

Legg linsene i bløt dagen før. Skyll de godt under rennende kaldt vann før bruk..

Sett ovnen på 200 °C og plasser risten nest nederst i ovnen.

Krydre kyllingen generøst med havsalt og pepper på begge sidene og brun de godt i en blanding av olje og smør. Når de er klare tar du de ut og legger de på en tallerken. Tilsett løken i pannen og fres den blank og myk før du tilsetter hvitløken og rører den godt inn. Tilsett krydderblandingen og la den frese litt sammen med løken og rør den godt inn slik at krydderet stekes litt. Dette bringer ut smaken.

Tilsett eddiken og la den koke inn før du heller på tomatene og tilsetter de skylte linsene og dadlene. Rør de godt inn og legg kyllingbitene tilbake i pannen. Dytt de litt nedi linsene og hell over kraften. Sett pannen i ovnen og bak det hele i omlag 25 minutter før du sjekker om du må tilsette mer kraft. Bak videre i ytterligere ti minutter eller til linsene er møre. Smak og sjekk.

Dryss over litt havsalt om du synes retten trenger det og garner med frisk persille. Server rett fra pannen med brød til.

Ras el Hanout

en ts korianderfrø, to ts spisskumin, en ts allehånde, en ts sort pepper, en ts hvit pepper, en ts anis, fem hele nellik, en halv ts malt kanel, en ts malt ingefær, en ts cayennepepper.

Muskat, fennikel, kardemomme eller mace kan også tilsettes for en egen vri. Mal alt godt sammen i en kvern og oppbevar på et tett glass.