Marokkansk fiskegryte med kikerter, paprika, appelsin og søtpotet

en sann farge - og smaksbombe

Denne fyldige og smaksrike fiskegryten er spekket med varmende marokkanske krydderier, rikelig med grønnsaker, belgfrukter og frisk appelsin. I denne retten har jeg valgt torsk fordi den tar til seg mye smak og beholder formen godt under tilberedning uten at den løser seg opp og blir noe som ligner plukkfisk. Marokko har en stor fiskeindustri og vet å benytte seg av mulighetene havet gir. De kombinerer sjømat med sine tradisjonelle smaker og lager noe som blir ganske så unikt og særegent. Det Nord-afrikanske kjøkkenet er ikke kjent for å være spesielt sterkt og brennhett. Stikkordene er varme og aroma med innslag av frisk frukt og her bruker vi appelsin.

Ingredienser

en spiseskje solsikkeolje

en medum stor løk i tynne skriver

to små purre i tynne ringer

en liten fenikkel i tynne skivers

to fedd hvitløk i tynne skiver

havsalt og sort pepper etter smak

to teskjeer malt koriander

en teskje malt spisskumin

en halv teskje chiliflak

en kvart teskje malt kanel

en boks (400 gr.) grovhakkede tomater

300 gr søtpotet i terninger

en rød og en gul paprika i grove biter

en boks (400 gr.) kikerter

saft og skall av en appelsin

400 gr fersk torsk eller sei (skinn og benfri)

frisk finhakket persille

Fremgangsmåte

Varm oljen i en dyp, vid panne og fres løk, purre og fenikkel ved lav varme i omlag ti minutter inntil alt er mykt og blankt. Tilsett alle de malte krydderiene og hvitløken og la alt frese i omlag et halvt minutt. Krydre med litt pepper. Tilsett hermetiske tomater, kikerter, søtpotet, paprika, appelsinsaft- og skall sammen med tre dl vann og vend det forsiktig sammen. Kok opp og la det hele koke delvis dekket av et lokk i omlag tjue minutter. Rør forsiktig innimellom og sjekk av potetene er møre. Smak til med havsalt og mer pepper om det trengs.

Del fisken inn i passende serveringsstykker og legg den på toppen. Sett på lokk og la fisken trekke i tre til fire minutter eller til den flaker seg. Anrett maten slik du ønsker og dryss på persille før servering.