© 2010–2022 Millas Mat

Marie Antoinettes siste suppe

en Dronning tar farvel

Marie Antoinette satt fengslet fra 1789 og frem til 1793. I løpet av denne tiden ble hun holdt fanget under svært varierende forhold, men tiden etter hennes mann Louis XIV død var spesielt ille med tanke på at hun nå var enke, flere av hennes nærmeste ble henrettet og barna bla tatt fra henne. I det franske Nasjonalarkivet finnes det en liten notis om at en av kokkene laget en egen suppe til henne noen timer før henrettelsen. På denne tiden spiste hun nesten ikke, og man var redd hun ikke ville klare å stå oppreist. Suppen er beskrevet som en kyllingsuppe med vermichelli, litt grønnsaker, noen erter og et kokt egg. Vil du lese mer om hennes liv anbefaler jeg biografien skrevet av Antonia Fraser.

Ingredienser

suppe for to:

åtte dl god kyllingkraft

smør og vanlig olivenolje til steking

en liten finhakket løk

tre fedd hvitløk

et laurbærblad

en spiseskje friske timianblader eller en halv teskje tørket timian

to gulrøtter i små terninger

en finhakket kyllingbrystfilet

150 gr kinesiske eggnudler eller japanske udon

100 gr grønne erter

to hardkokte egg

havsalt og sort pepper etter smak

Varm opp smør og olje og fres løk, hvitløk, selleri og gulrøtter mykt og blankt. Om du bruker tørket timian kan du ha den i nå. Hell på kraften og legg i laurbærbladet og krydre med pepper og litt salt om ikke kraften er salt nok. La kraften koke godt inntil grønnsakene er møre.

Mens kraften koker kan du koke eggene, veie opp erter og nudler og hakke kyllingkjøttet.

Ha i kjøttet og la det trekke i suppen i fem minutters tid. Tilsett deretter nudlene, timianbladene og ertene og la de bli ferdige. Garner suppen med persille og egg og server.