© 2010–2022 Millas Mat

Grove medisterkaker med råstekte rosenkål og eplepotetmos

tradisjonsmat på sitt aller beste

Hjemme hos oss har disse medisterkakene blitt servert til jul så lenge jeg kan huske. Mamma har alltid brukt grov farse fordi den smaker mer og danner en veldig fin kontrast til julepølsene som er laget av svært finmalt farse. Disse kakene kan du lage i god tid før jul, legge de i fryseren og bare varme de i ovnen sammen med feks. ribben og julepølsene. Oppskriften er enkel å doble om du trenger mer for disse får ben å gå på, det kan jeg love deg. De er også helt supre som en egen middag i førjulstiden. Servert gjerne rårørte tyttebær til eller ripsgelé som på bildet.

Ingredienser

et halvt kilo grov medisterdeig

to spiseskjeer brødkrumme eller panko

et egg

en halv teskje havsalt

en teskje tørket timian

en halv teskje nykvernet pepper

en halv teskje malt ingefær

3/4 dl fløtemelk

smør til steking

----

råstekt rosenkål med bacon og løk eller grønne bønner

----

eplepotetmos:

fire medium store poteter, skrelt og delt i grove terninger

to syrlige epler, skrelt og delt i båter

50 gr meierismør

en halv teskje havsalt

en halv teskje sukker

sort kvernet pepper og revet muskatnøtt etter smak

frisk finhakket bladpersille

Rør kjøttet seigt sammen med saltet og miks deretter inn alle de øvrige ingrediensene. Avslutt med melken. Dekk farsen til med plast og la den hvile kaldt i en times tid.

Varm to spiseskjeer smør og tilsvarende mengde solsikkeolje i en jernpanne. Dypp en spiseskje i kaldt vann og form runde små kaker inni håndflaten før du legger de over i pannen. La de få god gyllen stekeskorpe på alle sidene før de legges over på en stekeplate kledd med aluminiumsfolie.

Etterstek kakene ved ca. 175 °C i ca. tjue minutter inntil de er lett oppblåste.

Legg terninger av poteter og eplene i båter i en kjele. dekk med vann, tilsett havsalt ok kok opp. La de koke inntil de er møre i ca. tolv minutter. Hell av vannet og mos de sammen med smør. Smak til med havsalt, sukker, pepper og revet muskat og garner med persille.