© 2010–2022 Millas Mat

Makloubeh

syrisk kylling med ris og mandler

Arabisk mat er så mye mer enn falafel og kebab og denne retten finnes over hele den arabiske verden. Som alltid med regionale varianter og denne er en syrisk oppskrift. Kylling, ris, grønnsaker og nøtter er et komplett måltid som egentlig ikke trenger noe tilbehør med litt brød er lov om du ønsker det. Les mer om kampanjen #cookforsyria.

Ingredienser

nok til tre (med ekstra rester av kylling):

en hel økologisk kylling feks. Stange

en halv dl vanlig olivenolje

havsalt og sort pepper

----

smør og vanlig olivenolje til steking

en liten blomkål

en medium stor grønn squash

en finhakket løk

fire fedd finhakket hvitløk

2 dl basmatiris eller langkornet ris

en teskje gurkemeie

en teskje spisskumin

halvannen teskje arabisk 7-spice (pepper, paprika, koriander, nellik, allehånde, kanel og muskatnøtt)

et laurbærblad

en halv liter god kyllingkraft

litt havsalt (kan sløyfes)

rosiner etter smak

----

finhakket frisk bladpersille, ristede mandler og pinjekjerner til garnering

Smør kyllingen inn med en generøs mengde olivenolje og krydre den godt med havsalt og pepper. Stek den ved 85 °C i omlag tre timer. Skru deretter opp temp. til 225 °C for å crispe opp skinnet litt. La fuglen avkjøles en halvtimes tid før du renser den og deler kjøttet inn i store stykker.

Del inn blomkålen i små buketter og kutt squashen i tykke skiver. Varm litt smør og olje i pannen du skal lage retten i og stek grønnsakene til de har gylne flekker. Ta de ut av pannen og legg de på en tallerken. Tilsett finakket løk i pannen og fres den blank og lett gyllen. Rør inn hvitløk, rosiner og krydder og la det steke i noen få minutter. Rør inn risen så den dekkes av krydderblandingen. Legg grønnsakene tilbake i pannen i et jevnt mønster (her kan du la dine kunsteriske evner få fritt spillerom. Hell på kraften, ha i litt havsalt om du ønsker, legg i laurbærblad og sett på lokk, la det koke i et kvarters tid før du legger kyllingen på toppen så den varmes mens risen koker ferdig.

Vend hele blandingen på et serveringsfat så kyllingen havner i bunnen med ris og grønsaker på toppen. Garner med ristede hakkede mandler, pinjekjerner og frisk persille før servering.